Плувецът Цанко Цанков победи 167 състезатели от цял свят и се класира за историческия маратон в протока Гибралтар.

Световният ни рекордьор разби конкуренцията на 5000 метра близо до Барселона и ще бъде единственият българин, който ще плува през септември от Европа до Африка.

Досега в 127-годишната история на преплувания между двата континента няма регистрирано българско участие.

Въпреки студената вода в Средиземно море (13 градуса) Цанков триумфира в Каталуния като не даде шансове на останалите състезатели, завършвайки дистанцията в открити води за под един час – 56:28 мин.

С това уникално постижение бургазлята си спечели правото да бъде един от 24-те финалисти от целия свят, които ще плуват в Гибралталския проток.

„Много съм щастлив от успеха и класирането за Гибралтар. Бях добре подготвен и нямах притеснения относно физическата си форма и издръжливост“, сподели пред Iliev Sport Agency Цанков.

Той разказа, че ден преди плуването в открити води край Барселона организаторите решили да направят контролен тест в басейн и да оформят квалификационни серии по времена.

16 дължини по 100 метра, като отново дадох най-добро време и поддържах средно темпо от 1:05 минути на една дължина, разказа маратонецът ни. – В морето днес водата беше много студена и трябваше да бъда концентриран през цялата дистанция от 5000 метра.

Не ми се наложи да правя силен финален спринт както очаквах, защото имах преднина и виждах, че съм първи с достатъчен аванс от останалите. Въпреки това беше тежко, но в маратонското плуване лесно няма.

Продължавам подготовката си активно и няма да спирам ежедневните си тренировки до заминаването за Гибралталския проток. Разстоянието там ще бъде около 18 километра, но с огромни течения и вълни.

Може би във връзка със сигурността, хората, които организират маратона определиха квоти само за 24 състезатели от целия свят, които да получат право да плуват от Европа до Африка.

Между 1 и 10 септември ще бъде самият маратон между двата континента. Естествено, че амбицията ми е не само да съм първият българин в историята на преплуването на протока, но и да го спечеля. Това ще бъде огромна чест и постижение, както за мен, така и за България“, каза Цанко Цанков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви