Кариера Банево
Кариера Банево

Обява за пореден взрив на кариерата в квартал Банево накара разгневени жители да се обърнат към редакцията на BurgasNews.

Потърсиха ни организатори на местния инициативен комитет, който от години се бори за ограничаване на вредите от дейността на базата за инертни материали на „Благоустройствени строежи“-Бургас.

Пред наш репортер застанаха Николай Танчев, Радостин Събев, Румяна Георгиева, Марияна Младенова, Велизар Христов  и други, за да изкажат недоволството от решението на управителя на базата  Николай Димитров да се проведе 4-ти пореден взрив от началото на годината.

„Според концесионния договор взривовете може да са само два за година. Максимално разрешения материал за добив, е 15000 кубически метра. От януари до сега са извършени вече 3 взрива. Във вторник на 19 април ще гърмят за 4-ти път. Е, стига вече! Това е пълен произвол или неспособност на държавните институции да контролират свои служители“, казва Николай Танчев.

„Само при наличието на една не спазена точка и договорът се прекратява. Това е упоменато в него“, добавя Радостин Събев.

„Чрез вашата медия приканваме ваши колеги да дойдат и видят копия от документите, които притежаваме. С тази си дейност, е видно вече и с просто око, че ще разделят хълма на две. Изровили са такава яма, че отгоре се свлича хълма към нея. Може да са получили и разрешение за разширяване на забоя. Само можем да гадаем. Няма как да влезе техника в дупката, която експлоатират“, обяснява Танчев.

Марияна Младенова живее от 12 години в квартала.

„Закупила съм имот с редовно издадени документи от общината. Тогава уж казваха, че кариерата е със затихващи функции. После чудото започна. Сега обясняват, че контролирали взривовете. Как ги контролират? Като има само проверки и се пише за това ли? Хвърлят прах в очите на хората.

Ваша колежка от Нова Тв беше на един такъв взрив. Вятъра духаше към квартала и целия прахоляк се изсипа върху нас. Репортерите махаха с ръце, защото целите се опрашиха. Обясняват, че в сайта на общината се изнася информация за всеки взрив. Проверете да видите и ще се убедите, че само 1/10 от обявленията се качват там. Пишат разни бележки и ги лепят по спирките.

Аз не съм родом от Банево, но щом имам всички нужни разрешителни, документи за собственост и плащам данъци наравно с другите граждани на общината, имам право да живея спокойно и здравословно, като тях“, гневи се Младенова.

Разгневените жители искат да се постави подвижна  Автоматично измервателна станция – АИС, която да замерва нивото на запрашаване, шума и т.н.

„Проблемът е и с тежките камиони, преминаващи по улица „Христо Ботев“, която води към кариерата. Броили сме до двеста камиона. Кой ги контролира, какъв тонаж материал изкрват? Разполагат с един стар кантар, нов поне не знаем да имат. Как теглят гондолите?

Няма мобилни кантари, които да теглят излезлите от базата камиони. Те са претоварени. Носят по 40-50 тона камънак. Пътят е за 8 до10 тона машини. Да не говорим, че е въпрос на време да стане някое произшествие. Тогава питаме, кой ще понесе отговорността“?, пита Велизар Христов.

Възрастния мъж живее на улица „Христо Ботев“, в непосредствена близост до кариерата. Разказва, че при преминаване на товарните автомобили още от 8.30 часа сутринта, къщата, автомобилът му и улицата се покриват с каменен прах.

„Това го дишаме. Мием си покривите. Представяте ли си? Да си мием къщите“, казва Христов.

Протестиращите твърдят, че никоя институция не контролира пряко колко взривно вещество се използва, колко инертен материал се извозва. Марияна Младенова е убедена, че всичко се прави само по документи и формално.

Обвинения не подминаха и журналисти от бургаска медия, които написали, че кариерата спазвала и отговаряла на Европейските изисквания. Техен представител бил присъствал на контролиран взрив и видял, че всичко е по предписание.

„Как ще се пише, че всичко е по предписание след като не си присъствал реално на мониторинга. От базата може да ти казват много работи. Много ясно, че след като обявите присъствието си, ще вземат мерки да замажат положението. Я не им казвайте предварително и преди взрива извършете внезапна проверка да видим, дали всичко е по предписание“?, убедена е Младенова.

Представителите на инициативния комитет срещу вредите от кариерата са категорични, че са готови на крайни действия, ако властта не вземе необходими мерки.

„Липсата на контрол убива всякаква вяра в системата“, огорчен е Събев.

Николай Танчев призовава институциите да си свършат работата, а не да си затварят очите и да налагат „смешни“ общински глоби, които потърпевшите плащат със своите данъци.

„Един път ни убиват с шума и мръсотията, втори път ни глобяват. Какво е това? Парадокс някакъв“, твърди Николай.

За BurgasNews недоволните показват писмо от „Басейнова дирекция – Черноморски район“ Варна. В него  е изразено становище, че дейността на предприятието ще навреди незначително на биологичното и растително разнообразие в района.

„Ние питаме, какво е това незначително? Или вреди или не. Тяхното становище е като това да си малко бременна“, ядосват се гражданите.

Автор Янчо Николов

5 КОМЕНТАРИ

  1. Аве тез тримата няма ли да спрат да подкокоросват хората ве? Досега на никой не пречеше сега взе да пречи на всички. Николай да спре да пие и да се прави на държавник че само лайна бърка. И тоя Радостин дето му удисва на акъла…

  2. Манчо Дончев кога ще го махат да питам? Не става за никакъв чеп за зеле. Вместо да обедени хората в Банево и той да им помогне се скатава в порутеното кметство и си пие ракията

  3. Аз ли ви накарах да си пазарите евтини имоти до кариерата? Жалвайте се на брокерите,дето ви навряха там с лъжата,че ще я затварят!

  4. Кореняците Баневци явно желаят да продължават да живеят в кочина и не са осъзнали, че Банево отдавна не е село, а квартал на град Бургас. Недопустимо е в такава близост до жилищен квартал да съществува такова огромно съоръжение. На ден минават по 200 камиона покрай жилищни сгради, спа центрове, санаториуми, детски градини и болници. Мога да си обясня подкрепата за такова начинение единствено с безгрижие, дебелокожие и личен финансов интерес. Изненадвам се как всякакви обществени прояви в протест се неглижират, игнорират и осмиват. Къде са еколозите, които реват за всяко отсечено дърво във Витоша, а ги няма тук? Истината е, че в държавата менте всичко е менте!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви