„Сега членовете на семейства българи благодарение на действията на руските и донецките въоръжени сили благополучно ще се завърнат у дома. И вероятно у тях ще възникнат въпроси към своето ръководство: защо то наказва тези, които ги спасиха, и поддържа украинците, които поставиха под заплаха техния живот и здраве“. Това написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в социалната мрежа „Телеграм“, цитирана от ТАСС.

Медията допълва, че на 13 април 15 членове на екипажа на кораба, от които 14 граждани на България, са били евакуирани в Донецк, откъдето ще се приберат в домовете си.

По-рано тази седмица българският премиер Кирил Петков обяви, че четиринадесет български граждани и един украински гражданин, възпитаник на българското Военноморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол.

„Предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се завърне в България“, информира премиерът. Останалата част от екипажа – трима българи и двама украински граждани, включително капитанът на кораба – са останали на плавателния съд по свое желание, добави Кирил Петков.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви