СЕМ: Няма основания за отстраняване на Кошлуков
СЕМ: Няма основания за отстраняване на Кошлуков

Не са налице законови основания за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Това пише в писмо на СЕМ до председателя на парламентарната комисия по култура и медии в Народното събрание Тошко Йорданов.

Според доклада на юристите на медийния регулатор няма нарушения при избора и назначаването на Кошлуков на поста. Писмото е подписано от председателя на СЕМ Бетина Жотева и бе огласено на днешното заседание.

СЕМ напомни, че не е разследващ орган и поисканите проверки на „нередности“ са извън правомощията му. Поради което не може да сверява истинността на представени документи.

Медийният регулатор прави заключението, че „не е налице нито една от хипотезите в закона, за да се удовлетвори искането“ на Йорданов за преждевременното отстраняване на Кошлуков.

Посочва се още, че към датата на избора му през юли 2019 г. той е имал даже повече от необходимия 5-месечен стаж, който се оспорва.

На 7 април по време на заседанието на медийната комисия председателят ѝ Тошко Йорданов връчи папка с „нередности“. По думите му, те са около назначаването на Кошлуков. Депутатът от ИТН поиска от СЕМ прекратяването на мандата му.

„Хубаво е да помислите дали не е редно Кошлуков да бъде уволнен предсрочно“, каза тогава Йорданов, а на представителя на СЕМ не бе дадена думата.

Веднага след заседанието СЕМ обяви, че е подложен на безпрецедентен политически натиск, въпреки че по закон е независим регулаторен орган. Медийният регулатор настоя представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви