Османи усилва натиска върху България
Османи усилва натиска върху България

„В разговорите с България има документ, който Република Северна Македония е готова да приеме. Но докато от България не бъде получен приемлив и за нея отговор, няма предпоставки да бъдат информирани депутатите и обществеността в Република Северна Македония“. Това каза на пресконференция министърът на външните работи Буяр Османи.

По думите му съществуват десетки нон пейпъри и предложения в преговорите. „Ще повторя оценката – има напредък в мисленето как да се преодолее този проблем. Но не мога да кажа, че има един документ, който е в пълно съгласие с българското правителство. За да мога да информирам незабавно депутатите, да споделя документа и да информирам обществеността“, каза Османи.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония отказа да коментира дали има вътрешнополитически различия в България, уточнявайки, че преговорите се водят с правителството на България и се знае, че решението, до което се достигне в преговорите, ще трябва да бъде представено и в българския парламент. „Разбира се, за да мине в парламента на България, всички коалиционни партньори трябва да подкрепят това решение.

Но не мисля, че е редно да коментирам отношенията в България“, каза Османи.

По думите му в момента е необходимо стратегическо лидерство и е време да бъдат взети стратегически решения и в ЕС, и в региона. „Ако проявите колебание в убеждението си, че това е правилният път, тези, които не искат решение, ще бъдат насърчени. Така че и двете правителства ще се сблъскат със съпротива“, каза Османи.

Според него ако Албания тръгне на самостоятелни преговори за членство в ЕС, това би влошило динамиката в региона и Тирана съзнава това.

Думите на Османи идват в навечерието на посещението на българския премиер Кирил Петков, вицепрезидент Илияна Йотова, бившият външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ) и дори Костадин Костадинов „Възраждане“. Те трябва да пристигнат в Битоля в събота (16 април). Шарената делегацията ще присъства на откриването на културен клуб на Сдружение „Ванчо Михайлов“ в Битоля. След това се очаква Йотова и Захариева, както и Костадинов да заминат за Охрид.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви