Моряците от
Моряците от "Царевна" се прибират до Великден

Евакуираните от кораба „Царевна“ български моряци ще бъдат в страната ни до Великден. Това заявиха на брифинг за медиите от фирмата корабособственик. „Предстои евакуацията да завърши. Няма как да стане до 2-3 дена, но за Великден моряците ще са тук“. Това заяви мениджърът Даниел Стефанов.

Евакуацията ще продължи със съдействието на МВнР, посочи Стефанов. По думите му тя от самото начало се случва с помощта на българските власти. А операцията е в ход от две седмици и не чрез ДНР.

„Един от моряците не издържа психически и слезе от кораба по-рано сутринта, излагайки на риск и останалите. Той е успял да стигне до чек-пойнта и там му казали да викне и другите“, отбеляза още Стефанов. И уточни, че всички моряци на този етап са в добро здравословно състояние.

По думите на представителите на фирмата вероятно се е получило информационно затъмнение относно евакуацията. Но това било в полза на българските моряци.

Операцията е била секретна, затова информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, откъдето идвало разминаването.

„Хората са добре, живи и здрави са и продължава уточняването как най-бързо и на-безопасно да ги доведем до България. Ще ви уведомим, най-вероятно, непосредствено преди пристигането им. Може би се е получило информационно затъмнение, но това изискват съображенията за сигурност. Докато не пристигнат в България, нищо не е приключило и да не забравяме, че има още 5 човека на борда“, допълниха те, като поясниха, че останалите моряци сами да избрали да не слизат от кораба, но във всеки един момент могат да бъдат изведени.

По рано от МВнР заявиха, че евакуираните моряци са в хотел в Донецк, а съпругите на част от тях споделиха, че помощта е дошла само от войниците на ДНР и без участието на българското военно разузнаване.

Шефката на примерския кабинет е изненадана на твърденията на моряшките съпруги
Началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова заяви, че е изненадана на твърденията на съпруги на българските моряци, евакуирани от кораба „Царевна“, че те не са в контакт с правителството.

Тя заяви, че лично е присъствала на няколко разговора между премиера и съпругите, в които те са били информирани за тяхното състояние.

„Руските власти имат участие в евакуацията на част от екипажа на кораба“, потвърди Бориславова в коментар пред журналисти, разпространен през фейсбук профила на правителството

„Доколкото разбрах, третият вариант, по който е работено, е този. Нека да видим детайлите, всичко да приключи в своя нормален ход, но аз наистина се радвам, че хората вече са спасени и няма риск за техния живот.

Вече можем да разкрием – миналата седмица имаше и в понеделник, и във вторник осигурeн коридор от българското правителство за извеждане на моряците.

Те обаче прецениха, колективно решение, че е по-добре да не предприемат стъпки тогава, затова евакуацията се случи през тази седмица. Имаше различни варианти, по които се работеше както с украинските власти, така и с руските власти, така и с независим екип. Ние през цялото време и трите опции сме ги държали възможни, за да видим коя от тях ще сработи“.

Митрофанова: Постоянно следим ситуацията
„Постоянно следим ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол. На 13 април т.г. 15 членове на екипажа на кораба „Царевна“ – сред които 14 граждани на България – са евакуирани в Донецк. Искам да ви уверя, че руската страна прави всичко необходимо да осигури сигурността им и последващото връщане в родината“, заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви