Далекомер
Далекомер

Името на този уред подсказва, че говорим за оптическо устройство. Мерните прибори, които влизат в употреба при преследване на дивеч, биват различни видове, а на пръв поглед не е ясно с какво се отличава този, за който говорим.

Когато направим това разграничение, ще продължим разсъжденията на тема кога са полезни далекомерите за лов и защо инвестицията си заслужава. Да, във високия клас тези уреди никак не са евтини, като влизат в четирицифрения и дори в петцифрения диапазон. Същевременно обаче има и немалко достъпни модели за по няколкостотин лева.

Какви оптически средства се използват при преследване на дивеч?

Далекомерите не са сред търсените изделия от категорията, и то не само защото стойността им е по-висока. Просто биноклите като цяло са доста по-добре познати на масовия потребител, а този, който няма необходимия опит и познания по отношение на мерните прибори за лов, обикновено се насочва именно към тях.

Това не е грешка, бинокълът си има надеждно приложение в преследването на дивеч, но не е от полза при всяка ситуация. Оптическите мерници, наричани накратко оптика, също са широко използвани от ловците, тъй като дават възможност за точно прицелване на по-сериозни разстояния. А когато се търси възможно най-голяма прецизност за кратко време, на помощ идват бързомерците.

 Далекомерите за лов имат общо с всеки от описаните уреди, но са обособени като отделна група. Още веднъж името подсказва къде е основната сила – точното измерване на големи разстояния. Възможно е за целта да се използват също споменатите бинокъл и оптичен мерник, но те невинаги могат да “хвърлят поглед” ефективно на по-сериозна дистанция.

Често се налага да се правят изчисления, за да се определи по-прецизно (или поне с минимална приблизителност) разстоянието от обекта. И пак не е достатъчно, тъй като тези прибори имат своите ограничения. При лазерния далекомер точността е значително подобрена, тъй като използва високочестотен светлинен импулс (или поредица от светлинни импулси), които много бързо се изпращат и се връщат, за да се установи точното разстояние до наблюдавания обект.

Не може да се сравни дори колко време се печели с този високотехнологичен метод, а освен това дава далеч по-надеждни резултати. И далекомерите имат своя предел, проявяват слабости в конкретни ситуации, но въпреки това са за предпочитане в много отношения.

В кои ситуации далекомерът може да бъде от полза по време на лов?

Започваме да се повтаряме, но името отново ни подсказва. Такъв способ не ни е необходим при близка стрелба, при лов, по време на който изчакваме дивечът да дойде максимално близо до нас. Но пък ако искаме да видим къде са търсените от нас животни на по-голяма дистанция, далекомерът ще ни бъде от много съществена помощ.

Освен за километричните разстояния, този вид оптически устройства намират отлично приложение и при излет в пресечена местност и усложнен терен. Не е само дистанцията – далекомерите са незаменими при изчисление на ъгъла, под който се намираме спрямо обекта, като това е особено полезно при район с по-разнообразен релеф и топография.

А модерните инструменти от тази категория разполагат с капацитета да изчислят скоростта на падане на куршумите, което отново е свързано както с разстоянието, така и с типа на боеприпасите.

С какво трябва да се съобразим при избора на далекомер?

Нормално е при избор на такъв уред на първо място да погледнем каква е цената. Тя е свързана и с други фактори, които трябва да вземем под внимание:

      Обхват на измерване

Това е спецификация, която трябва да се прегледа внимателно при избор на такъв уред. Стандартното разстояние, на което далекомерът е ефективен, е между 200 и 1200 м. Диапазонът не е малък. Има и устройства от най-високия клас в категорията, при които се постига прецизно измерване на обекти над 3 км дистанция, но при тях и цената вече е доста завишена.

      Размери и тегло

Съвременните модели са компактни и като обем не надхвърлят една чантичка “диагоналка”, да речем (дължина 10-12 см и ширина 7-8 см). Като тегло можем да открием модели далекомери за лов, които са под 200 грама, но има и комбинирани устройства, достигащи до 1,5 кг. Средната стойност е между 300 и 500 гр.

      Опции за мрежова връзка и захранване

      Параметри на ъглово измерване

      Възможност за корекции според светлината, температурата и влажността

 По отношение на последното, особено важно е далекомерът за лов да има висока степен на влагоустойчивост, както и здрав корпус.

Тук трябва да споменем и някои недостатъци на уреда или по-скоро – ситуации, в които той няма да ни бъде от толкова съществена полза. Ефективността на далекомерите е осезаемо по-добра в тъмните часове на денонощието, докато през деня пречупената светлина може да доведе до някои отклонения.

Ако уредът няма специална функция за противодействие на неблагоприятни атмосферни условия, то при дъжд или мъгла може да се стигне до грешни изчисления. Размерът и окраската на наблюдавания обект също са от значение – при ярка цел прецизността е по-голяма, отколкото при черна.

Но ако се вземат под внимание тези фактори и се съчетаят с индивидуалните особености на вашите ловни навици (район, време на денонощието, преследван дивеч), то търсенето на подходящия прибор може да бъде оптимизирано осезаемо, а това има потенциала да спести и доста средства.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви