Гърция компенсира бедните за Великден
Гърция компенсира бедните за Великден

С пакет от 500 милиона евро Гърция компенсира хората с ниски доходи за Великден, съобщи министърът на финансите Стайкурас. И обяви, че започва изплащането на помощите за пенсионери и социално слаби семейства.

По 200 евро получават хората с ниски доходи, като компенсация за високите цени на стоките. Изплаща се също субсидия за скъпия бензин. С общо 47 милиона евро се обезщетяват земеделци и животновъди за скъпия ток, фуражи и торове. Общият обем на програмата с помощи е 500 милиона евро, съобщи министър Стайкурас.

По думите му финансовата помощ „очевидно ще продължи и през май“.

Министърът обяви, че на базата на данни, през тази година икономическият растеж ще бъде 3 на сто, а инфлацията ще бъде на нива над 5 на сто.

От 1 май се покачва и минималната работна заплата, като достига 703 евро.

От опозицията критикуват правителството, че помощите трябва да са за всички гръцки граждани, а минималната работна заплата трябва да е минимум 800 евро, за да се компенсира поне част от натоварването на семейния бюджет.

Търговците увеличаха работното време на магазините за празниците, но констатират, че поради липса на средства гърците купуват по-малко количество стоки и то най-необходимото.

Гърция премахва Covid ограниченията на два етапа от 1 май и 1 юни. След Великден животът се връща към нормалния си ритъм, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис. От 1 май до 31 август отпада сертификата за заболяване или ваксинация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви