"Алфа рисърч": Повечето хора не искат предсрочен вот

Предсрочните избори не са на дневен ред за българите. Това показва изследване на „Алфа рисърч“, проведено на 11 април сред 450 пълнолетни българи. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването „Референдум“.

Данните на „Алфа рисърч“ показват, че почти 60 на сто от анкетираните имат по-скоро негативно отношение към управляващата коалиция. Близо 35 на сто от българите обратно имат по-скоро позитивно отношение към управляващите, 7% нямат мнение по въпроса.

Според изследването напрежението в коалицията е резултат от безпринципни договорки за постове – така смятат 67% от анкетираните. Според 28 на сто от българите пък напрежението е резултат от принципни ценностни различия.

Според социолога Геновева Петрова в момента не се вижда нищо от предварителните заявки на управляващата коалиция.

Към момента най-голямата част от хората смятат, че предсрочните избори не са първото решение, което трябва да се търси, но пак казвам, ако ситуацията продължи в тази тенденция това неминуемо ще бъде едно от възможните решения“, каза Петрова.

Според над 32 % от българите няма да се постигне съгласие по нито една от спорните теми.

Сред симпатизантите на четирите партии в коалицията най-висока оценка за нея дават привържениците на „Продължаваме промяната“. По-скоро позитивно е отношението на 88,5 на сто от привържениците на партията. Следват тези на „Демократична България“, БСП и накрая на „Има такъв народ“. Само една трета от симпатизантите на „Има такъв народ“ одобряват коалицията.

„Вместо публични консултации виждаме ултимативни действия от страна на някои от партиите в коалицията. Може би през последните дни сме свидетели на едно своеобразно състезание за поставяне на ултимативни искания от някои от коалиционните партньори към останалите участници в коалицията“, каза Петровa.

Изследването на „Алфа рисърч“ е проведено на 11 април сред 450 пълнолетни българи. Проучването е съвместно с БНТ и е за предаването „Референдум“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви