Пътностроителни фирми затвориха пътя Ветрен-Бургас. Блокирането на пътя беше само за 5 минути и контролирано от полиция. Протестът на фирмите от Бургаски регион продължи общо два часа на моста, където се изгражда отклонението за новия северен обход на Бургас.

Пътуващите проявиха разбиране и по време на събитието нямаше напрежение. Работниците, които не са получавали заплати от месеци, излязоха на национален протест днес в цялата страна. С плакати „Искаме си парите“, „Извинете, но държавата е в ремонт“, „Не сме крадци“ хората настояваха държавата да им плати за извършените ремонти на пътища в цялата страна.

Национален протест на пътностроителните фирми започна от 9:00 ч. на територията на цялата страна. Движението по определени пътни участъци беше затворено навсякъде от 11:00 часа. Протестът е организиран от Българската браншова камара „Пътища“.

Браншовата камара „Пътища“ и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ призоваха Народното събрание да влезе във функциите си, като приеме проекта за решение и даде възможност на изпълнителната власт да изпълни ангажиментите си по разплащането с пътностроителните фирми.

Недоволството им е срещу това, че ремонтите на пътища са спрени заради задължения на Държавната хазна в размер на един милиард лева към пътностроителните фирми.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че са предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% ще трябва да минат през парламентарен отчет.

Решението трябва да се гласува в четвъртък. Подобно предложение беше внесено в парламента миналата седмица, но решението на два пъти беше отлагано, което предизвика недоволството на пътния бранш.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви