Кариера Банево
Кариера Банево

Разгневени жители на бургаския квартал Банево потърсиха репортер на BurgasNews. Пред него те изказаха крайно недоволство от продължаващата дейност на кариерата, която се намира в непосредствена близост до границите на квартала и неспазеното обещание от страна на депутата Константин Бачийски и зам.-областния управител Пламен Янев за съдействие за решаването на проблема.

Това е поредният сигнал срещу базата за инертни материали на общинската фирма „Благоустройствени строежи“.

За проблема BurgasNews вече съобщи.

През последните няколко години срещу производствената база са подавани редица сигнали във връзка с шума, запрашаването и взривовете, извършвани в процеса на работа.

Недоволните жители излизаха и на протести, изпращаха писма до всички държавни институции за разрешаване на проблема, но до днес няма намерено компромисно решение. От общинското предприятие твърдят, че дейността им е съгласно държавните разпоредби и спазват всички предписания според договора за концесия.

Местни жители от създадения „Инициативен комитет за обезопасяване на  дейността на кариерата“ обаче твърдят, че има 17 точки от договора, които концесионерите не спазват.

Според тях нямало достатъчно отстояние на кариерата от населеното място, което да позволява подобен род дейност, не се спазвали разпоредбите за ограничаване на шума и запрашаването. Но най-големия проблем идвал от контролираните гърмежи за добиване на каменен материал, които трябвало да бъдат два пъти в годината, а според живущите в района те са много повече.

Последната среща, която Инициативни комитет провежда е  с бургаския депутат от Продължаваме промяната – Константин Бачийски и заместник областния управител на община Бургас- Пламен Янев. Срещата е неформална и се състои на 19.02.2022 година. Недоволните граждани са  представени от Николай Тенчев, Радостин Събев и Мария Пенова.

„Уведомихме двамата държавни представители за вредите от кариерата, както и за проблемите които създава не само за здравето на хората, но и на самата инфраструктура. Пътищата са проектирани за 10-тонни машини. А камионите преминаващи с материал по тях са по 50 тона.

Сезирали сме и „Отдел по безопасност на движението“ към община Бургас, в лицето на директора Иван Гюлев. Това стана на 25.02.2022 година по телефона. Искахме ограничаване на тонажа на машините. От там заявиха, че това е работа на кметския наместник на община „Освобождение“ – Тодор Колев. Извършиха се и две предварително планувани проверки на кариерата.

Побързаха да я похвалят, че спазила всички предписания по организиране на взривовете, но мониторинг, оглед и анализ на околната среда не са извършени след тях“, твърди Танчев след срещата.

От BurgasNews ви предоставяме част от записан разговор между двете страни. Тази на „Инициативния комитет за обезопасяване на дейността на кариерата“ и институционалните представители Константин Бачийски, и Пламен Янев.

По време на срещата  Константин Бачийски заявява:

„Ние трябва да погледнем всички гледни точки. Трябва да потърсим обективната истина, която понякога е по средата. И тогава да вземем необходимите мерки“.

Изслушвайки исканията на гражданите, които не са съгласни с взривовете на кариерата заради малкото отстояние на предприятието от квартала Бачийски казва:

„Ние живеем в правова държава и трябва да търсим законови инструменти за решаване на този проблем. Ако тази кариера спазва всички законови норми няма как да я затворим“.

Тук трябва да има един баланс между интересите. Но, ако има нарушаване на законите, това е вече друг въпрос. Затова аз ви питам, дали има такова законово нарушение. Ако няма трябва да се види по целесъобразност, как да се работи “, обръща се към представителите на Инициативния комитет Бачийски.

По време на срещата към недоволните бяха зададени въпроси, дали закупувайки имотите си  до кариерата са знаели, че тя функционира и защо са строили в непосредствена  близост.

„На нас ни беше казано, че производствената база е с изчерпан капацитет и затихващи функции. Това знаехме и бяхме напълно спокойни за себе си и своите инвестиции“, обърна се към народния представител Мария Пенова.

Константин Бачийски попита недоволните, как биха искали да ги уведомяват преди взривовете. На това запитване и тримата представители отговориха, че не искат въобще такива да се случват.

„Но засега ще се наложи да има. Евентуално затваряне на една такава база изисква време. До тогава трябва да ви уведомяват по някакъв начин за часовете и датите на взрив. Ще ви бъде ли удобно по смс или да се направи списък на живущите в непосредствена близост и да се види, как най-ефективно да бъдат осведомявани за предстоящо детониране“, обръща  се Бачийски към Мария Пенова.

На запитването си народният представител получи отговор:

„Това няма да реши проблема с пукнатините в къщите по никакъв начин. Още повече вдигащия се прахоляк и преминаващите натоварени до горе с камъни камиони по улицата.

Заместник областния управител Пламен Янев отново се обърна към недоволните с въпроса, че купувайки имоти са знаели за съществуването на базата.

„Кариерата не е от вчера, а от 1961 година. Вие няма как да не сте знаели за нея. Защо си взехте там имоти“?, пита Янев.

„Господине, когато си вземахме имотите кариерата е работила със затихващи функции. При това ви напомням, без концесия. Абсолютно незаконно. Договор и право на такава получи едва преди три години и то със задна дата. Пак след наш сигнал до прокуратурата, поредния. Концесията се сключи на тъмно в последните дни от годината 29 декември 2017 година. А, защо общината издава разрешителни за строежи след като тя е запозната с проблема“, контрира Пенова.

Пламен Янев и Бачийски питат  недоволните граждани от къде са имали информация, че кариерата е със затихващи функции.

Отговорът е единодушен:

„От кметството в Банево“.

На въпрос дали имат някакъв документ, който да удостоверява това.

Представители на Инициативния комитет  отговорят, че не разполагат с подобен, а само с устно уверение.

По време на разговора е  повдигнат и проблем с преминаване на 50-тонните камиони обслужващи производственото предприятие, през три населени места.

„Не може такива машини да преминават през 3 квартала. Пътят е един, през Ветрен, Минералните бани, които са почивна зона и Банево. Има болници, детски градини, почивни бази, край които фучат тежките машини. Унищожават и пътната инфраструктура. Знаете ли, че хора са броили до 200 камиона дневно“, обърна се към двамата властови представители Мария Пенова.

След 40 минутни дебати между двете страни се стига до конкретизиране на исканията от страна на недоволните. Те се отказват от идеята за затваряне на производствената база, но поискаха от Константин Бачийски и Пламен Янев алтернативни решения за обезопасяването на обекта от вредния шум, прахоляка и трафика на автомобили.

„Нека да работи предприятието, но да се изгради зелен пояс около него. Да се подобри техническата база, която е морално старяла и вредна за здравето на хората, както и да се намери обходен път, заобикалящ жилищните райони“, заявяват категорично тримата представители от Банево.

„Имам документ от който се онагледява, че кариерата трябва да извършва по 2 контролирани взрива годишно. Добитият материал да е до 15 000 кубически метра камък. Документа е от РИОСВ-Бургас. Ако така работи базата – няма никакъв проблем. Но те взривяват всеки месец. Нов алтернативен път, озеленителен пояс и техническо обновяване на производствената база. Ако тези искания се изпълнят, нека работят“, казва Николай Танчев.

В края на срещата двамата държавни представители се ангажират да се заемат с разрешаване на проблема.

„През следващата седмица има сесия на общинския съвет. Въпросът ще бъде поставен за разглеждане“, обещава Бачийски.

„Близо два месеца вече няма никакви сигнали, че нещо се случва. От 19.02. насам кариерата взривява три пъти. При наличие на документ  в който се уверява, че същите трябва да са 2 годишно. Последният беше в 14.40 часа на 29 март, като не се спази и регламентираното часово време от 10 до 14 часа. Институциите отново забравиха за нас и пак се завъртяхме в един омагьосан кръг“, ядосва се Танчев

Мъжът твърди, че нито Константин Бачийски, нито Петър Янев са свършили нещо от поетите ангажименти за съдействие.

„Всичко си остана на думи“. Топката се прехвърля от една институция към друга. Но ние няма да се откажем. Ще се борим до край за спокойствието и чистия въздух на Банево“ завършва Николай Танчев.

 

16 КОМЕНТАРИ

 1. Тази кариера трябва да се затвори. Бачийски и той само една голяма уста. Янев същия боклук. Като се докопат до властта и забравят, защо са станали държавници. Никой повече няма да гласува за Бачийски след тази статия. Янев направо да се маха. Как не ги е срам да лъжар хора инициативни и загрижени за обществото. Цялата им работа е такава. Евалла на Бургаснюз, че пишат за тези проблеми!Тоя Тодор колев манчо Дончев алкохолика въобще за нищо не стават. До кога ще ги държат да се угояват с държавни пари. На Манчо му дай едно кило парцуца и мазни банички да му расте циганския корем. Кюта си в събореното кметство и си взема заплатата. Нищо не е направил за Банево.Паразит!

 2. Само да спомена, че кариерата си е на същото място от 1961г. Това, че селото се е приближило до кариерата, чия е вината. Вината е на тези които сега се оплакват. Въпреки, че са наясно, че има кариера, те си купуват места и строят къщи, а дали имат необходимата документация за строеж е друг въпрос.

  • Христо селото си стои и в теб. Няма да помръдне никога от просташкото ти мислене и празната селска кратуна. От 61 година била кариерата там. Да, може и така да е. Но времената се менят с тях се изменят и ландшафта, географията, мисленето на хората, светът се променя. Ако тогава е било такова положението, сбъркано, да гърмят върху главите на хората, сега не е тка. Виж тъпанар Старазагорските бани, Хасковските и т.н. Има ли някъде кариера с 50 души в нея, които да тровеят тези дарени от Бога места с природни богатства и перспектива за бизнес – СПА, УЕЛНЕС И ПР. Само в твоята и на такива, като теб, празни кратуни не можеш да ги увериш, че трябва да се гледа по далеч от носовете ви.

  • Не, не е тяхна вината. След като парцелите са в регулация и се продават като такива от квартал Банево, следва да се ползват от правата и на тези, които живеят в центъра или всяка друга точка на квартала. Всички имаме равни права и задължения. Данъкът и таксите са едни и същи, без значение в коя точка на квартала живееш.

 3. И най-умния ББ, който даже не смее да застане с името си. Хахаххахахахх, всички лоши мъй хароши! Кой те знае какъв неудачник или неудачница в живота си? Ако въобще това може да се нарече живот. Жалко съществуване на жалко подобие на човешко същество – австралопитек!

 4. Кариерата е за затваряне!!!!!Вреди на човешкото здраве,и не само в кв Банево а и Ветрен,всеки ден минават по 200 камиона,а Христо всички знаем че работиш на кариерата и това ти е живота,но само да ти кажа че идват много сериаонзи проверки и любимата ти кариера ще бъде затворена

  • Точно! Баните трябва да с е развиват. Само тук нищо не направиха. Тая дебелата Христинна и тя кат Манчо некадърница. Защо въобще ги държат такива

 5. Христо всички знаем че рабитиш на Кариерата и жовота ти е тя,но само да ти кажа че ще плачеш скоро за нея

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви