Външно отхвърли обвързването със срокове за РСМ
Външно отхвърли обвързването със срокове за РСМ

Българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония остава непроменена. Това съобщиха от Външно министерство във връзка с появила се невярна информация в медиите.

България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране. Тя е подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика. Като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат. И спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска препотвърди българското становище по време на разговора си с германския външен министър. Това стана в рамките на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Люксембург на 11 април 2022 г. За началото на преговори за членство на РСМ в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017г.

Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония, посочват от Външно.

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове, се казва още в позицията на МВнР.

Дни преди позицията се появиха твърдения, че страната ни, в лицето на премиера, е поела ангажименти пред Брюксел. И те са: до юни да дадем зелена светлина на Скопие, като вдигне ветото. За това обвини дори коалиционният партньор ИТН в изявление на лидера му Слави Трифонов. За същото алармираха и от ВМРО.

Впоследствие министър-председателят Кирил Петков отрече да се е договарял за това и потвърди, че спазва позицията на МС, парламента и КСНС.

Германският външен министър Аналена Бербок пък призова днес България да изчисти проблемните въпроси, свързани със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство още през първата половина на годината.

Бербок съобщи пред германски медии, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска в Люксембург: „Двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви