Царевна
Царевна

Възраждане“ поиска от Министерството на външните работи да призове по спешност украинския посланик в България и да изиска от него информация по случая с кораба „Царевна“. От парламентарната група на патриотите настояват на украинския дипломат както да му бъде напомнено, че задълженията на всички въоръжени сили, включително и тези на Украйна, е да спазват Женевските конвенции.

Народният представител от ПГ на „Възраждане“ и организационен секретар на политическата организация- инж. Николай Дренчев  изпрати писмо до Министерството на външните работи.

В писмото се посочва, че на българските власти  още от 27-ми февруари 2022 г. е известно за задържането на корабът ‘Царевна“ и 17 моряци на борда му в пристанището на град Мариупол, Украйна.  А по данни на една от воюващите страни корабът е използван от милициите на другата страна, като огнева точка и българските  моряци се ползват като заложници и жив щит.

„Очевидно е, че по време на война информацията често е откъслечна, тенденциозна или невярна, но първостепенна задача на българските власти, включително и на Министерството на външните работи, е да се грижат за живота и здравето на всеки български гражданин“, се казва още в писмото.

От „Възраждане“ искат посланикът на Украйна в България да даде категорични гаранции, че българските моряци ще се приберат невредими в Родината ни в близките дни.

От политическата организация очакват от Министерството на външните работи бързи и решителни действия, очакват същото да използва всички дипломатически инструменти, с които разполага, за да гарантира живота и здравето на нашите сънародници на „Царевна“.

Вчера инж. Николай Дренчев заедно с народните представители от ПГ на Възраждане, адв. Петър Петров и Иво Русчев посетиха посолството на Украйна в България, за да получат повече информация за кораба „Царевна“, но такава не им беше дадена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви