Второ четене: Закриват спецсъда и прокуратурата
Второ четене: Закриват спецсъда и прокуратурата

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа „за“ и 5 „против“ в комисията.

В момента депутатите обсъждат текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията при съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ предвижда съдийската колегия във ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Като „в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд. И до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд“.

Срещу квотния принцип възразиха от ГЕРБ-СДС и от „Възраждане“.

„Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите. Не можете принудително да ги заселвате из страната според принципа една трета, една четвърта, една пета – квоти. Които сте предвидили в предложението си“, коментира Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС).

Атанас Славов от „Демократична България“ предложи на второ четене обобщено предложение между първоначалното на Министерския съвет и това на „Продължаваме Промяната“. Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано. Но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда. Като това, по думите му, ще предотврати блокирането на дела.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви