Боян Расате
Боян Расате

През последните години в България се наблюдава масово нарояване на патриотични формации  самоопределящи се като националистически и защитници на националните традиции и интереси на страната ни. Всички тези организации и партии претендират за обединители и спасители на българската националност  и култура.

От BurgasNews разговаряме с един от най-отявлените български националисти – Боян Расате.

 Господин Расате, какво се случва с Вас? С какво се занимавате? Не се забелязва Ваша активност в политиката?

Няма как да забележите моя активност в политиката, тъй като всички медии се изкупиха от олигарси, които служат на политическото статукво срещу което аз съм твърдо против. Хора, като мен, не се показват по телевизията, защото медиите са наложили цензура спрямо нас и нашето говорене. Иначе продължаваме да развиваме нашата дейност, изграждаме нашите структури, набираме хора и се готвим за следващите избори.

Какво мислите за днешните националисти? Вие сте сред първите радетели и учредители на националистическа партия и организации в страната? Тяхното лице ли е това на истинския национализъм и патриотизъм  според Вас?

Няма такива националисти в България! Нямат право да се наричат така! Събитията, на които сме съвременници, показаха, че в България единствената националистическа организация е БНС. Всички останали, така наречени националисти и патриоти са платени  от едно или друго посолство.

Иска ли някой Боян Расате да не участва в политическия живот на страната? Кой и защо? От какво се страхуват Вашите врагове?

Разбира се, че се страхуват. И то много хора се страхуват. Либералите се страхуват, защото те са продажници на западната политика и западните посолства. Те прокарват своята джендърска политика, своето мултикултуралистично общество, което противоречи на нашите принципи, на български националисти.

От другата страна са левите комунисти, в лицето на всички тези тумори на българската комунистическа партия. Те не искат БНС на Боян Расате да участва в политиката. Те пък са онези, които прокарват интересите на Русия, които отново противоречат на българския национален интерес.

И така ние попадаме някъде по средата между двете групи, които едната прокарва източни интереси, а другата западни. И се оказва, че в България няма кой да прокарва български интереси.

Говорейки за български интереси кажете, какво мислите за войната в Украйна? Каква би трябвало да е позицията на България в този момент?

Позицията на България трябва да е такава, каквато е позицията на прибалтийските държави. Това са Литва, Латвия, Естония, както и на Полша. В момента ние виждаме, че се води  агресивна война от един човек, който открито започна да вее знамето на Съюза на социалистическите съветски републики. Това е един върл, долен комунист, който мечтае за възстановяване на бившия Съветски съюз. Това трябва сериозно да ни притеснява, защото ние вече веднъж бяхме в орбита на Съветския съюз и животът не беше никак добър.

Така че позицията на българските политици трябва да е категорична и да подкрепя свободата и независимостта на една държава, която се бори за своето оцеляване. В случая нашата страна трябва да е тази на Украйна. В случая можеше да не е Украйна, а някоя от горе изброените държави. Можеше да бъде и Молдова. Но просто в момента интересите на Руската империя, са насочени към Украйна. Което не означава, че утре няма да са насочени и към някоя друга съседна държава.

Какво ще кажете за приема на украински бежанци в страната ни? Правилна ли е политиката на правителството, което в положение на стагнация сред българското общество, подпомага  избягалите от Украйна с по 40 лева на ден? Тези пари например можеха да се дадат на българските майки, социално нуждаещите се и т.н?

На мен ми е пределно ясно, че на мнозина в България 40 лева се виждат много. И това  е естествена последица от некадърното управление, както на либерали-демократи, така и на социалистите -комунисти. През всичките тези 30 години управление – това е резултатът. Да се вижда на българина, че 40 лева са много.

Всъщност тези пари не ги получават и украинците. Получават ги онези, които им помагат. Не са никак много. Има една ситуация в която едни хора бягат от война, бягат от разрушения, смърт и изнасилвания. Бягат от грабеж, защото такава е политиката на руската армия. Ние, като цивилизовани хора трябва да изберем  страна. Не да стоим безучастно и да гледаме, как някои ги измъчват, убиват и изнасилват. Ние трябва да се опитаме да помогнем по някакъв начин. Човешки същества е нормално да помогнат на други човешки същества, когато другите освен това са и културно, етнически и расово близки до нас.

Добре,  г-н Расате, съгласен съм, че наш дълг, като човешки същества е да помагаме на изпадналите в нужда хора. Но какво Ви е мнението за онези  млади момчета със скъпи  коли, дрешки и татуировки, които обикалят моловете със своите съпруги и приятелки? От 18 до 60-годишните украинските мъже са мобилизирани да бранят страната си, а тези тук!? Някак не  се връзват нещата? Много българи вече недоволстват.

Вижте, г-н Николов, един народ, като нашия, който е беден е неизменно и завистлив. По отношение на украинците със скъпи коли и маркови дрехи. Значи, до преди един месец украинците си имаха собствена държава. В нея те живееха, работеха и печелиха. Когато нуждата те напъне е съвсем естествено да избягаш някъде…

Не е ли да защитаваш страната си първото нещо?

Точно така, да защитаваш родината си. Тук точно искам да отбележа, че не одобрявам тези млади мъже тук. Тяхното място е на фронта да защитават земята си. За дамите е нормално да избягат от този Ад. Въпреки, че много и от тях остават наравно с мъжете си, но светът е различен.

Ние хора от нежния пол не може да съдим. За такива млади момчета – категорично съм против.

Но нека се фокусираме изцяло на бежанците. Сега няма да ги съдя, кой избягал и кой е останал. Нормално е при едно такова бягство да дойдат с колите си, дрехите и спестяванията. Как да избягат, ако не е вече належащо на живот и смърт!? По джапанки!? По потници и долно бельо!? Защо трябва да оставят нещо, което си е тяхно и да избягат в друга държава!? Имали пари!? Ами имат. Вероятно имат. Това, че украинските бежанци имат повече пари от българите показва само едно, колко зле е българската държава. Без да сме бежанци, ние сме по- бедни от бягащите от война.

В крайна сметка аз съм на мнение, че всеки който се държи нагло в България, дали е циганин, българин, турчин, украинец, германец, трябва да търпи съответните тежести и наказания. Вероятно има такива и сред украинците- арогантни и нагли. Но далеч съм от мисълта, че това е болшинството от бежанците. Така че проблемът с единици не може да бъде прехвърлян на мнозинството.

Как според Вас ще свърши тази война? Ще има ли ново геополитическо разпределение на света? Кой ще е победителят и кой победения? Кой ще пострада най-много от конфликта?

Чисто териториално не мога да преценя до каква степен Русия има възможността да задържи завзетите територии. Но безспорен победител в тази война, чисто морално е Украйна. Русия нанесе ужасяващи вреди върху своя международен и вътрешен имидж. Без значение дали ще победи военно – Русия изгуби тази война.

Има ли според Вас реална заплаха за сигурността на България? Ще се наложи ли според Вас мобилизация на българските мъже? И въобще до какво би се стигнало в една такава ситуация, след като армията ни на практика е безпомощна и отслабена?

 Преди всичко искам да кажа, че във времената, в които живеем, няма нищо невъзможно. Върнете се две години назад и си припомнете как обезлюдиха улиците, защото имало било Корона Вирус някакъв. Спомнете си как бяхме блокирани, поставени под военни часове, което е нещо подобно на военно положение. Това никой не би си представял преди това, че може да се случи. Но то се случи! Върнете времето само един месец назад и си представете, възможно ли е в 21 век да има мащабна война в рамките на Европа. Същата тази Европа, която претендира за цивилизованост и люлка на културата.

От тази гледна точка можем да очакваме абсолютно всичко. Ние трябва да сме готови за неочакваното. Що се отнася до отбранителната способност на България. Не само българската армия е в окаяно и катастрофално положение. Бих казал, че по- големия проблем, с който трябва да се справим е в българското общество. Защо го казвам?

Погледнете отбраната на Украйна. Там има отпор, яростна отбрана срещу агресора, нахлул в държавата им. И такъв отпор и съпротива оказват не само въоръжените сили на Украйна, но и цялото общество. Това означава, че там има едно хомогенно, сплотено общество. Общество, организирано около определени ценности и идеи.

Ние такова общество у нас нямаме.  Ние сме изключително разделено общество. Нямаме абсолютно никакви защитни сили и средства. България се намира в такова страшно катастрофално положение, в каквото не се е намирала никога в своята история. Вероятно в годините на падане под турско робство държавата ни е била по-организирана и сплотена, отколкото днес. И е имало по-големи отбранителни способности,  отколкото в момента. Така че това върху което трябва да работим е,  да изчистим продажниците и прокарващите чужди интереси в нашето общество. Трябва да се издигне една национална кауза за да може останалата част от обществото, без продажниците, без платените клакьори и политически мигранти да се сплоти около нея. В противен случай сме загубени, като нация, народ, държава.

Какви планове имате за бъдещите избори? Ще видим ли отново Боян Расате като активен в политиката, или не?

Ами, както казах, ние сме активни и не спираме. Вършим нещо и преди да сме го свършили, мислим вече върху следващото, което трябва да свършим. Така че 24 часа, през тия седем дни на седмицата, ние се занимаваме с някаква политическа дейност. Въпросът е, че не ни отразяват. Когато дойдат избори, разбира се, че пак ще участваме в тях. Надявам се  до тогава на хората да им е светнало нещо в главите. И този път да не правят такива нелогични и грешни избори, каквито до сега са правили.

 Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви