Австрийският канцлер - при Путин в Кремъл
Австрийският канцлер - при Путин в Кремъл

Австрийският канцлер Карл Нехамер разговаря в Москва с президента Владимир Путин. Това е първа среща между Путин и лидер на държава от Европейския съюз от началото на войната в Украйна.

Целта на визитата е изграждане на мостове между Русия и Украйна и спиране на войната. „Това не е приятелска среща“, казва Нехамер в съобщение, разпространено от неговата канцелария. В него повтаря, че се е надявал да помогне за спиране на войната или за подобряване на условията за гражданите.

„Разговорът с президента Путин беше много прям, открит и труден“, повтаря австрийският канцлер. Той е настоял за край на руската агресия, установяване на хуманитарни коридори, прекратяване на огъня и разследване на военни престъпления.

След разговора в Кремъл нямаше изявления, не се появиха и съвместни снимки на Нехамер и Путин.

Карл Нехамер е първият лидер от Евросъюза, който се среща с Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В събота австрийският канцлер посети посети Киев за разговори с президента Зеленски.

Немскоезични медии и украински представители критикуваха посещението на Нехамер в Москва, на фона на обвиненията към Русия за извършване на военни престъпления на украинска земя.

Някои наблюдатели биха могли да видят връзка между посещението на австрийският канцлер и пряката зависимост на страната му от руски газ. Австрия е 80 % зависима от руското гориво.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви