Сърбия получила ракети от Китай
Сърбия получила ракети от Китай

Сърбия получи този уикенд доставка на сложна китайска противовъздушна система. Това става на фона на опасенията на Запада, че струпването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да застраши крехкия мир в региона. Съобщението е на Асошиейтед прес.

Медии и военни експерти съобщиха, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота. Смята се, че са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската армия.

Китайските товарни самолети с военна маркировка са заснети на летище „Никола Тесла“ в Белград. Министерството на отбраната на Сърбия не е отговорило до момента на молбата на АП за коментар.

Доставката на оръжия над територията на поне две държави членки на НАТО – Турция и България, се разглежда от експертите като демонстрация на нарастващия глобален обхват на Китай. Това отбелязва агенцията.

„Появата на Y-20 предизвика учудване, защото те летяха в група, а не като серия от единични полети“. Наблюдението е на онлайн списанието The Warzone. „Присъствието на Y-20 в Европа в какъвто и да е брой също е сравнително ново явление“.

Сръбският военен анализатор Александър Радич заяви, че „китайците са извършили демонстрация на сила“.

Сръбският президент Александър Вучич почти потвърди договорената през 2019 г. доставка на системата със среден обсег на действие. Той в събота заяви, че ще представи „най-новата гордост“ на сръбската армия във вторник или сряда.

По-рано Вучич се оплака, че страните от НАТО, които представляват по-голямата част от съседите на Сърбия, отказват да разрешат полети на системата за доставка над техните територии на фона на напрежението около руската агресия в Украйна.

Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на резолюциите на ООН, които осъждат руските нападения в Украйна, тя отказа да се присъедини към международните санкции срещу съюзниците си в Москва

или открито да критикува действията, извършени от руските войски там, посочва АП.

Още през 2020 г. официални представители на САЩ предупредиха Белград да не купува зенитни системи HQ-22. Тяхната експортна версия е известна като FK-3. Те заявиха, че ако Сърбия наистина иска да се присъедини към Европейския съюз и други западни съюзи, тя трябва да приведе военното си оборудване в съответствие със западните стандарти.

Китайската ракетна система е широко сравнявана с американската Пейтриът и руските зенитно-ракетни системи С-300. Въпреки че има по-малък обсег от по-усъвършенстваните С-300. Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

През 2020 г. тя получи доставка на безпилотни самолети Chengdu Pterodactyl-1, известни в Китай като Wing Loong. Бойните безпилотни летателни апарати могат да нанасят удари по цели с бомби и ракети и могат да се използват за разузнавателни задачи.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне балканската страна към нова война, особено срещу бившата ѝ провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г. Сърбия, Русия и Китай не признават Косово за държава, докато Съединените щати и повечето западни държави в признават.

/БТА/

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви