Възраждане
Възраждане" иска гаранции от украинския посланик

Възраждане“ иска от Министерството на външните работи да призове по спешност украинския посланик в България. И да изиска от него информация по случая с кораба „Царевна“. Както и да му напомни задълженията на всички въоръжени сили, включително и тези на Украйна, да спазват Женевските конвенции.

За целта народният представител от ПГ на „Възраждане“ и организационен секретар на партията Николай Дренчев изпрати писмо до Министерството на външните работи.

В писмото се посочва, че за Министерството на външните работи още от 27-ми февруари 2022 г. е известно, че в пристанището на град Мариупол, Украйна, е задържан корабът „Царевна“ със 17 български моряци на борда.

По данни на една от воюващите страни корабът е използван от милициите на другата страна като огнева точка. А моряците ни са използвани като заложници и жив щит. Това е в разрез с изискванията за защита на цивилни лица при военни конфликти.

Очевидно е, че по време на война информацията често е откъслечна, тенденциозна или невярна. Но първостепенна задача на българските власти, включително и на Министерството на външните работи, е да се грижат за живота и здравето на всеки български гражданин.

От „Възраждане“ искат посланикът на Украйна да даде категорични гаранции, че моряците ще се приберат невредими у нас.

От политическата организация очакват от Министерството на външните работи бързи и решителни действия. Очакват същото да използва всички дипломатически инструменти, с които разполага, за да гарантира живота и здравето на нашите сънародници на „Царевна“.

Вчера Николай Дренчев заедно с народните представители от ПГ на „Възраждане“, Петър Петров и Иво Русчев посетиха украинското посолство. Те поискаха  да получат информация за кораба „Царевна“. Но такава не им беше дадена, припомнят от политическата формация.

По-рано днес мениджърът на фирмата, собственик на „Царевна“, успокои, че моряците ни са добре. Не са взети за заложници. И на кораба не е имало чужди военни от нито една от двете воюващи страни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви