Министърът на отбраната Хулуси Акар изрази подозрение относно възможността за умишлено оставяне на мини в Черно море в опит да се проправи път на миночистачите на НАТО да навлязат в тези води.

Обръщайки се към членовете на Централния съвет за решения и изпълнителния съвет (MKYK) на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на заседание, министърът на отбраната Хулуси Акар заяви: „Имаме съмнения, че мините са били оставени умишлено. Може би тези мини са били оставени в рамките на план за навлизане на миночистачи на НАТО в Черно море“.

Презентацията на Акар на партийната среща включваше важна информация за развитието на отбранителната индустрия и войната в Украйна, съобщи вестник „Хюриет“.

Министърът заяви, че евентуалният план може да има за цел да окаже натиск върху Турция, но Анкара е решена да спазва изискванията на Конвенцията от Монтрьо, съобщи всекидневникът, позовавайки се на анонимни източници.

„Ние не знаем кой е оставил мините в Черно море. Те са руско производство, но въпросът коя държава ги е оставила се разследва. Има сведения, че става дума за около 400 мини. Разговаряхме с българските и румънските власти. Те също извършват мониторинг“, заяви Акар. „Някои твърдят, че може би мините са били оставени в Черно море в рамките на план за навлизане на миночистачи на НАТО в Черно море, за да се окаже натиск върху Турция“, каза Акар. „Но ние ще спазваме правилата от Монтрьо. Няма да допуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във война“, каза той пред членовете на партията.

Министърът също така подчерта, че тези мини обикновено се заключват, когато се откъснат от въжето, но Турция отбеляза, че такава система не съществува в мините, които турските военни са унищожили.

„Така че е възможно да са били оставени така нарочно. Разследваме това“, добави той.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви