Имоти
Жега на пазара

10% ръст на сделките с недвижими имоти в страната за първото тримесечие показват данни на Агенцията по вписванията спрямо същия период на предходната година, като във Варна се отчита увеличение дори от 34%, коментира за БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев.

В Бургас увеличението е 18%, в София – 8-9% процента, а в Пловдив има символичен спад от няколко десетки сделки.

Сделките за първото тримесечие са повече спрямо същия период и на най-силната за последните 10-12 години – 2021 г., заяви председателят на НСНИ.

Има ръст на сделките независимо от това, че в периода от 24 февруари (началото на войната в Украйна) до края на март доста българи бяха предпазливи в намеренията си за покупка на имоти и се ориентираха в ситуацията, появиха се и проблеми с доставките, които рефлектираха върху новото строителство и това доведе до известно отстъпление в положителната тенденция, отбеляза Ганев.

Картината от тримесечието на тази година дава основание на председателя на НСНИ да потвърди прогнозата си, че 2022 г. ще е подобна на предходната, в която бяха отчетени ръстове в сделките с недвижими имоти средно с около 10 на сто.

Продължават да се търсят апартаменти в затворени комплекси в София.

Положителната тенденция при сделките с недвижими имоти може да бъде обяснена с естественото желание на българите да спасят спестените си средства.

Когато се очаква инфлацията при определени условия дори да надхвърли 15%, хората искат да си запазят спестяванията, продължава и тенденцията към покупка с цел замяна с по-голямо жилище, за да могат семействата по-спокойно да работят от домовете си, независимо от отпадането на извънредната епидемична обстановка, коментира председателят на НСНИ.

Затрудненията продължават и при сделките на зелено, като по данни от строителните предприемачи, голяма част от тях са спрели с тези продажби, защото не могат да направят преценка на себестойността на строителния продукт заради ежедневните промени в цените на строителните материали.

Това прави подписването на договорите на зелено рисков процес за продавачите и за купувачите, допълни Ганев.

Вторичното предлагане на жилищата към края на първото тримесечие е по-предпочитано от купувачите и сделките са повече, особено в последния месец, но първите два месеца това не е било така, показват наблюденията на председателя на НСНИ.

Със сигурност новото строителство е предпочитано, защото при него са използвани нови технологии, може да се разсрочва плащане, купувачите са първи собственици, има възможност за реализация на печалба при евентуална препродажба, коментира Ганев.

Ваканционните имоти ще поскъпват

Председателя на НСНИ определи като силно преувеличени данните, че 350 000 руски граждани имат имоти у нас. Тези цифри са легенда и те са значително по-ниски, каза Ганев.

Той напомни, че от 2014 г. започна изтеглянето на руски граждани от нашия пазар на недвижими имоти и доста голяма част от тях вече се разделиха с имотите си, а при тези, които останаха по морето у нас, засега не се забелязва засилено желание за продажба.

Дори има очаквания след края на войната да има приток на желаещи руски граждани да инвестират в наша недвижимост с желанието да направят добри вложения заради евентуална следвоенна икономическа криза в родината им, смята Ганев.

Българите все повече стават основен играч на пазара на ваканционни имоти. В момента се отчита високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом.

Сделките в Несебър за първото тримесечие на година са над два пъти повече от миналата година – 1438 това тримесечие при 700 за същия период на миналата година, а през 2021 г. те бяха със 100 процента повече от 2020 г., отбеляза председателят на НСНИ.

Интересът се обяснява с това, че там цените на имотите през последните години са относително ниски и българите, които нямат много големи спестявания, виждат възможност да ги вложат във ваканционна собственост. В момента по Южното Черноморие средната цена на ваканционно жилище е 45 000 евро, като тенденцията към поскъпване вече се усеща.

Подобна е картината и при планинските ни курорти, макар и с по-малък ръст на сделките. Миналата година там бяха отчетени ръстове от около 60%, напомни Ганев.

Източник: standartnews.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви