"Януари"

Тази вечер в Бургас с прожекция на българския игрален филм “Януари” на майстора-документалист Андрей Паунов ще бъде закрит 20-ият юбилеен “София филм фест на брега”.

На официалната церемония по закриване на фестивала ще бъдат обявени Наградата на Община Бургас “Сребриста чайка” за най-добър игрален пълнометражен филм, определен от жури с председател проф. Георги Дюлгеров, Наградата на публиката “Сребриста чайка” за филма с най-висока оценка на зрителите, както и Наградата на областния управител на Бургас, която отива при фаворита на Младежкото жури.

Копродукцията на България, Португалия и Люксембург „Януари“, получила наградата за най-добър български проект в развитие на София Мийтингс 2017, участва в програмата на фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2021, където ѝ бяха връчени специална награда на журито и наградата на гилдия „Критика“ към СБФД, а на 26-ия София Филм Фест Андрей Паунов спечели наградата за режисура „за куража да интерпретира и надгражда добре позната и превърнала се в безспорна класика българска драматургия и да я трансформира в нова реалност.

За дръзкото превръщане на литературата във филмови метафори. За впечатляващото кинематографично изграждане на визията и атмосферата на филма. За талантлива работа с актьорите.“

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на „прехода“, в която са филмите „Георги и пеперудите“ (носител на „Сребърен вълк“ от Амстердам IDFA 2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (с премиера в „Седмица на критиката“ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и „Момчето, което беше цар“ (показан за първи път в Торонто 2011). С неговия поетичен разказ „Да ходиш по вода“, посветен на легендарния майстор на арт-инсталации Кристо и неговите плаващи кейове, представен премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия СФФ през март 2019 година. Андрей Паунов дебютира в игралното кино с „Януари“, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков.

Сценарият на „Януари“ е дело на Алекс Барет и режисьора на филма, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост.

Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия…

Преди прожекцията на “Януари” в 19 часа, зрителите ще могат да видят “Лудетини” от програма Ретроспектива в 14:30 часа и анимационния филм “Бягство” от 17:00 часа, с вход свободен.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” , Гранд хотел и спа “Приморец”, Гранд хотел “Поморие”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви