ООН изключи Русия от Съвета за правата на човека
ООН изключи Русия от Съвета за правата на човека

Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на членството на Русия в Съвета на правата на човека. Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа „за“ при 24 „против“ и 58 „въздържал се“.

За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс. Тъй като със „за“ или „против“ гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета. България също е гласувала „за“.

Против резолюцията гласуваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Подобни решения са рядкост, отбелязва Ройтерс. Либия бе лишена от членство през 2011 г. заради насилието срещу протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния лидер на страната Муамар Кадафи.

В резолюцията, приета от 193-членното Общо събрание, се изразява „сериозно безпокойство от продължаващата хуманитарна криза и нарушения на човешките права в Украйна“.

Русия предупреди държавите, които са гласували против или са се въздържали, че ще разглежда това като „неприятелски жест“ с последици за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е благодарен на държавите членки на ООН за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека.

Руски представители по-рано казаха, че разглеждат стъпката като политически мотивирана и заплашваща с разрушителни последици системата на ООН. Решението за лишаване на Русия от членство в Съвета по правата на човека ще важи само за сегашния й мандат, който приключва през 2023 г. След това Москва може отново да кандидатства за членство, отбелязва ТАСС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви