Макрон: Путин иска да победи в Донбас за 9 май
Макрон: Путин иска да победи в Донбас за 9 май

Руският президент Владимир Путин ще съсредоточи атаките на руските въоръжени сили в Украйна върху сепаратистките райони на Донбас. Той цели да постигне „победа“ за 9 май, годишнината от капитулацията на нацистка Германия. Това каза днес френският му колега Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

„За Русия 9 май е национален празник, важно военно събитие. И е почти сигурно, че за президента Путин 9 май трябва да бъде ден на победа“. Изявлението е на Макрон пред френското радио Ер Те Ел.

„Те ще съсредоточат усилията си в Донбас, ще преживеем много трудни сцени през следващите седмици в този район“.

Той припомни, че Франция заедно с Гърция и Турция се опитва да организира хуманитарни коридори към обсадения пристанищен град Мариупол в Южна Украйна, но „срещат големи трудности“ поради „пълния отказ на Русия“ да сътрудничи.

Споменавайки новите антируски санкции, приети вчера от Европейския съюз, Макрон обвини партията на неговата опонентка на изборите Марин Льо Пен, наричайки я с предишното й име „Национален фронт“, че остава с двойствена позиция и избягва да осъжда Русия.

„За отбелязване е осъдителното отсъствие на всички депутати от „Националния фронт“ в Европейския парламент, когато ставаше въпрос за въвеждане на санкции срещу Русия, което ви показва двусмислеността, която някои все още демонстрират към тази страна въпреки войната“, каза френският лидер.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви