Арестувана у нас е Елена Удря
Арестувана у нас е Елена Удря

Бившият румънски министър на туризма Елена Удря, която беше осъдена окончателно на шест години затвор за корупция, е арестувана в България. И ще бъде предадена на румънските власти, съобщи Аджерпрес.

„В резултат на сътрудничеството между специализираните структури в рамките на министерството на вътрешните работи и властите в България жената, на чието име беше издадена заповед за изпълнение на присъда затвор, е открита на територията на България. Продължават специфичните дейности с оглед на предаването на жената на властите в Румъния“, съобщи румънската полиция.

По-рано днес Удря беше осъдена окончателно на шест години затвор. Това стана  по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото „Галавечер на Буте“.

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Договорът е за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства.

Според телевизия Диджи 24 Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево,

след което е обявена за международно издирване. Тя е напуснала страната легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това.

Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва телевизията. Тя направи това и през 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика.

Тя беше заловена в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.

49-годишната Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г., стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата Партия Народно движение.

Българското МВР: Задържахме я в кола близо до границата
Бившият румънски министър на регионалното развитие и на туризма Елена-Габриела Удря е арестувана у нас от националната полиция, потвърдиха и от МВР.

В дирекцията за международно сътрудничество беше получено спешно искане за съдействие от румънските полицейски власти, с цел локализиране на територията на страната на лек автомобил и придвижващите се с него лица. Според данните в колата е била румънка, осъдена на шест години лишаване от свобода за корупция.

Информацията е изпратена на българската гранична полиция с цел предотвратяване на възможността жената да напусне страната или да се укрие. Това съобщават от вътрешното ведомство.

След предприетите действия става ясно, че жената и автомобилът се намират близо до граничния пункт „Кулата“. Издадена е и европейска заповед за арест. Според данните, предоставени на българските власти, Удреа е извършила поредица от действия с цел получаване на имотна облага. В резултат- от различни компании са дадени под формата на подкуп над 12 000 000 румънски леи и 1 100 000 евро.

Към момента тя е арестувана и задържана за 24 часа във връзка с издадената от румънските власти европейска заповед за арест.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви