Ще прекръстят алеята пред руското посолство
Ще прекръстят алеята пред руското посолство

Алеята, която се намира между булевард „Драган Цанков“ и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна“. Това, гласуваха общинските съветници в София. Предложението за преименуването беше подкрепено с 36 гласа „За“ от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. „Против“ гласуваха 16 общински съветници. Областният управител има 7 дни да вземе решение. Ако не върне предложението, то влиза в сила.

С 33 гласа „За“, отново от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, 12 „Против“ и 2 въздържали се беше прието и решението освен алеята и градинка в близост до посолството да носи името „Борис Немцов“.

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочиха нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната.

„Време е София да демонстрира своята подкрепа към онези граждани на Русия, които мечтаят и се борят за свобода и демокрация в собствената си страна. И заплащат за това с живота си“, се казва в доклада.

До момента и алеята, и градинката бяха безименни.

Въпреки това, от групата на „БСП за България“ гласува категорично против новите названия.

По-рано имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“.

Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди и квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура. За това предупреди председателят на БСП – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Новосформираната коалиция в СОС между управляващите от ГЕРБ-СДС и представящите се за опозиция от Демократична България днес дадоха пример за погазване на Наредбите на Столична община, коментира още Таков.

„Време е всички да си дадем сметка, че нямаме право да подхождаме конюнктурно, според конкретния исторически момент при взимането на решения за София“, каза Иван Таков. „Много опасен прецедент са приетите доклади от новосформираната тройна коалиция в Столичния общински съвет. А именна, между управляващите от ГЕРБ-СДС и Демократична България“.

Таков добави, че за добро или за лошо, българската история е много сложна.

„Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди, квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура“, предупреди той. „Никой вече не се съмнява, мисля, че оттук-нататък ще живеем в много бурни и динамични времена, които ще ни поставят пред такива, а и все по-сериозни изпитания. Всеки път ли ще променяме имена на улици, ще измисляме и именуваме на „модерните герои“ на времето квартали и градове?!“.

Председателят на БСП – София припомни, че създадените Наредби в Столична община имат за цел да предотвратят точно това. „А ние, общинските съветници, сме длъжни да се съобразяваме с тях и да ги спазваме, каза той. – Останем ли равнодушни към безотговорността и създаването на прецеденти със заобикалянето им, независимо с каква цел и причина, съсипваме авторитета на институцията. В последните години постоянно сме свидетели на това от управляващите в държавата. И резултатът днес всички го видяхме при гласуването на докладите… Правилата са, за да ги спазваме! Днес общинските съветници от ГЕРБ-СДС и Демократична България ги нарушиха! Показаха на гражданите как не бива да се прави, дадоха лош пример. Безотговорно!“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви