При отказ от руски газ - 40 % по-скъп
При отказ от руски газ - 40 % по-скъп

Правителството има план при доставките на газ и петрол за страната. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов преди заседанието на ресорната енергийна комисия. Има алтернативни източници и алтернативни трасета, обясни той. Попитан кога най-рано България може да се откаже от руския газ, министър Николов каза: “ Зависи от цената, която сме склонни да платим“.

На въпроса на News.bg каква е приемливата цена, която сме готови да платим, той отговори лаконично: „Цената на природния газ зависи от множество индекси и от конкретни точки, на които е доставката. Естествено е, че когато транспортните разходи са по-високи, когато не е конвенционална доставка, те са по-високи. Поради тази причина България е една от държавите, която инициира общ подход на ниво ЕС. Говорим за количества в значително по-висок размер, следователно да се използва това за постигане на по-добра цена“.

Все пак по време на заседанието на енергийната комисия стана ясно колко ще ни струва отказа от газ от Русия.

От „Продължаваме промяната“ по време на блиц контрола с министъра поставиха въпроса за доставките на руски газ при искането на Владимир Путин да плащаме газа в рубли. Александър Николов посочи, че има риск, но едностранно прекратяване на договор едва ли е възможно. Възможно е обаче едностранно неизпълнение на договор. Към момента „Газпром“ изпълнява договора си с нас. В него няма условия да плащаме в рубли. Алтернативи при доставка на газ има, стана ясно от думите на министъра.

Водим разговори с Хърватия за доставка на втечнен газ, ако това е възможно. Алтернативите на руския газ обаче са с 40% по-скъпи от договора с „Газпром“, стана ясно от думите му.

News.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви