Жириновски почина в московска болница
Жириновски почина в московска болница

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски почина. Това съобщи по време на заседание на Държавната дума председателят й Вячеслав Володин.

75-годишният политик е издъхнал днес, след като дълго време беше в кома в болница. В началото на февруари Жириновски бе приет в Централната клинична болница в Москва с тежка двустранна пневмония, предизвикана от Covid-19, въпреки че бе имунизиран 8 пъти срещу коронавирусната инфекция. Още тогава обаче лекарите не дадоха добри прогнози, тъй като белите му дробове бяха засегнати на 50-75%.

Заседанието на Държавната дума бе прекъснато и депутатите почетоха паметта на Жириновски с минута мълчание.

Владимир Волфович Жириновски е роден на 25 април 1946 година като Владимир Волфович Еделщайн в Алма Ата, бившата столица на тогавашната Казахска ССР (днешна Република Казахстан). Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в гр. Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата. Там той се запознава с майка му Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход.

След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша. Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

Жириновски е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместникпредседател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 6 пъти участник в президентски избори. Считан за популист и политически ветеран. Въпреки нейното име, създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа партия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви