ЕС отпуска на България средства за бежанците
ЕС отпуска на България средства за бежанците

Посланиците на страните от ЕС одобриха днес незабавното отпускане на 3,5 милиарда евро за страните, които подслоняват украинските бежанци. Сред тях е и България. Посочената сума е само част от финансирането, предвидено до края на годината. Това се отбелязва в съобщението на Съвета на ЕС.

Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията. И ще послужат основно на страните, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на сто за всички държави от ЕС. И от 11 на 45 на сто за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един процент от броя на местното население в края на първия месец след началото на руските военни действия.

Държавите, които ще получат 45 % предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна. Както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

Ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците. Очаква се Европейският парламент спешно да приеме днешното предложение и то да влезе в сила в средата на април.

По-рано тази седмица Съветът на ЕС съобщи, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна. Предвижда се средствата да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

ЕС ще позволи гъвкавост на бюджетните разходи, за да бъдат пренасочени суми, предвидени първоначално за инфраструктурни проекти, сближаване, за помощ на най-уязвимите европейци, за възстановяване на икономиката от пандемията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви