САЩ ще ни продават още изтребители
САЩ ще ни продават още изтребители

Правителствотао на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 изтребителя F-16 на България. Намеренията са „да подсили сигурността“ на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Това предаде Франс прес.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и боеприпаси на източноевропейската страна. Сумата за продажбата е 1,67 милиарда долара. Държавният департамент не уточни дали продажбата е, за да проправи път за предоставяне на Украйна на самолети съветско производство. Известно е, че с такива разполага България, отбелязва АФП.

Агенция Ройтерс, която цитира американското министерство на отбраната, уточнява, че Държавният департамент е одобрил потенциалната продажба на самолети F-16 C/D Block 70 и свързано с тях оборудване за общо 1,673 млрд. долара.

Според Пентагона основният доставчик ще е компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).

Закупуването на нови 8 изтребителя F-16 Block 70 от САЩ е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените ни сили.

Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа. Първи – за придобиване на 8 самолета, и втори – за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 г. по предложение на МС и по решение на парламента бяха подписани четири договора. Те бяха за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

В началото на февруари премиерът Кирил Петков и американското посолство съобщиха, че заради прекъсвания във веригите за доставки заради пандемията ще има забавяне от около 2 години в доставянето на самолетите от първата поръчка. За евентуалната нова сделка отново е нужно одобрение от парламента и предвиждането на плащанията в бюджета. Преди това ще се уточни и какъв формат ще имат плащанията – на части или изцяло – и дали България ще може да използва преференции като вече познат на САЩ клиент и по американски програми за подпомагане на партньори.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви