Районният съдия Тодор Митев изнесе открит урок по право пред дванадесетокласници от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

Поредната образователна инициатива на Районен съд – Бургас провокира младите хора да дискутират принципи в българския правораздавателен процес.

Работата на съдията, отговорността, която носи, законосъобразността на съдебните актове, случайното разпределение на делата, бяха част от въпросите, които вълнуваха учениците.

„Законът стои над всичко“, коментира магистратът, като допълни „законите са изградени върху човешките взаимоотношения и общуване. Наш вътрешен подтик като граждани е ние да ги спазваме, да сме отговорни, за да може да живеем в правов свят“.

Лекторът представи съставите на отделни престъпления и наказанията, които законът е предвидил за тях.

Той разказа за образуването на съдебно дело, след внасянето на иск от засегната страна или след повдигане на обвинение от прокурора по наказателни дела. В хода на съдебния процес съдът установява истината и по вътрешно убеждение, въз основа на събраните доказателства по делото, постановява присъда.

Дванадесетокласниците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и образователни материали, осигурени от ВСС по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви