На сцената на Държавна опера – Бургас в четвъртък, 7-и април, от 19 часа ще бъдат представени две прекрасни произведения – величествено звучащата и впечатляваща със силата на въздействието си върху сетивата и ума сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф и Вариации из III-то действия на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус.

„Кармина Бурана“ е едно от най-известните и изпълнявани произведения от световната музикална съкровищница.

Лайтмотивът на сценичната кантата е философска трактовка на трудни преход от младостта към зрелостта. Произведението е инспирирано от оригиналния текст на „Кармина Бурана“ – група странстващи проповедници достигат до извода, че светът не се управлява от моралните принципи, които са им били внушавани.

Тогава те създават кръг от хора, които следват правилата на добродетелта и се гмурват изцяло и със страст в живот, подчинен на хедонизма – търсене на насладата и съществуване чрез нея. Сюжетът развива идеи, родени от въображението на тези млади хора. Готическият мит е пресъздаден върху емблематичната музика на Карл Орф.

Темата за Злото и символиката, свързана с неговото влияние върху човешките души, е развита в сюжетната линия, в която се представя едно общество, разядено от грехове, без страх от възмездие свише. Поантите са: вино, жени, забавления, разгул, търсене на все нови и нови стимули, провокиращи сетивата.

Иронията и пародирането на клишетата са характерни за сюжета на кантатата.

„Кармина Бурана“ е синкретично произведение, в което музика, танц и внушителната сценография се влитат в единна цялост. 25-те песни в кантатата са от непознати автори – трубадури от Средновековието, и са групирани в три раздела: за пролетта, виното и любовта, като по този начин се обединяват основните аспекти на човешкото битие.

Кантатата „Кармина Бурана“ за пореден път ще покаже мощното си въздействие – като философска дълбочина и трактовка на вечните житейски въпроси и дилеми, представяйки полифоничните идеи, в които симбиотично се вплитат музика, танц и оригинална сценография.

Лайтмотивът „О, Фортуна!“ е смисловата рамка на кантатата – завъртайки символично колелото на Съдбата.

На сцената на Бургаската опера в четвъртък ще излязат над 100 изпълнители – солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от солистите – Мария Цветкова-Маджарова, сопран, Димитър Арнаудов, контратенор /гост/, и Валери Турманов – баритон.

Солисти на балета в „Кармина Бурана“ са Яна Бердута – в ролята на Съдбата, и премиер-балетистът Даниел Тичков. Диригент на представлението е маестро Иван Кожухаров, а режисурата, впечатляваща с философска трактовка и задълбоченост, е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, художник е Мария Трендафилова, хореографията е на Желка Табакова, диригент на хора – Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева.

Бургаската публика ще има възможност за трети път да гледа балета  „Пахита“ от Лудвиг Минкус, по хореография на Мариус Петипа.

Постановката е на Галина Калчева – след успешната премиера през м. юли на сцената на Летния театър и представлението в края на м. ноември 2021 г. в залата на Бургаската опера. Зад диригентския пулт застава отново маестро Иван Кожухаров, концертмайстор е Ваня Златева, а помощник-режисьор – Петър Тихолов.  Специален гост в ролята на Пахита е примабалерината на Държавна опера – Стара Загора Анелия Димитрова.

В балетната постановка вземат участие солисти и ансамбъл на Държавна опера – Бургас и възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас:

Теодор Цаков, Емона Георгиева, Рая Чакърова, Яна Бердута, Даниела Туртуманова-Стоянова, Натали Иванова, Ивана Фиалковска, Събина Косева, Бианка Хелън-Джованели, Елена Георгиева, Натали Георгиева, Симона Маринова, Мария Габарова, Никол Маренова, Теди Димитрова.

Балетът „Пахита“ спечели приза „Събитие на м. юли“ в годишната класация на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ,  автор и водещ Марио Николов. Почитателите на балетното изкуство биха могли да гласуват за „Пахита“ в годишната класация на предаването на следния линк: https://bnt.bg/bg/a/vechnata-muzika?fbclid=IwAR1oCuHU9MFihZ0SbdVyrSDNeyc_B464UqTASSB0C-vjC5bdxiludU4B0Ek – до 6-и април т. год.

 

„Пахита“ е класическо балетно произведение, което ми е особено любимо“, казва Галина Калчева, която е играла в постановката на „Пахита“ на знаменитата руска балерина и хореограф Любов Фоминих на бургаска сцена преди години. „На сцената на Бургаската опера в четвъртък ще бъдат изпълнени отделни вариации от произведението, които показват по най-добър начин майсторството на артистите. „Пахита“ е много подходящо заглавие за поддържане формата на балетната трупа.“, допълва Калчева.

 

Билети за събитието можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви