Къде най-често превъртат километража
Къде най-често превъртат километража

Статистиката показва, че в Европа шофьорите сменят следно колите си на всеки 3 до 5 години. Това означава, че процесът на покупка на автомобил се случва 2 пъти на десетилетие или дори по-често. А що се касае до употребяван автомобили, то всеки път с това се повтаря и рискът от измама. И все пак: къде най-често „превъртат“ километража? И къде „в тази игра“ е България?

Наскоро платформата за автомобилни истории carVertical се опита да открие как е разпределено нивото на измами с пробега измежду различните държави. Компанията проведе проучване на база 900 000 проверки на автомобилна история за изминалата 2021 година.

Резултатите показват колко често срещани са превъртените километражи. И къде най-често става това.

Някои от останалите неща в проучването могат и да ви изненадат!

Превъртените километражи са най-често срещани в Централна и Източна Европа

На база на тези данни изглежда, че манипулирането е най-разпространено в Латвия. Повече от 24 процента от превозните средства в тази страна, проверени чрез платформата, са с променени показания на километражите. Този толкова драматичен процент показва, че всеки четвърти купувач на кола втора ръка в Латвия се сдобива с екземпляр, който е бил жертва на незаконни промени.

Второто място по процент на измами с пробега отива при Румъния. Всяка пета кола, или иначе казано почти 20 процента от проверените от автомобили от Румъния са с проблеми в пробега.

Нещата не изглеждат добре и при други балтийски страни, като например Естония, която е третата държава сред тези с най-голям брой манипулирани превозни средства, а след нея се нарежда Литва. Русия и Украйна са също сред страните с най-голям процент на автомобили с преправени показания.


От друга страна, ситуацията в някои страни от Централна и Южна Европа изглежда много по-добре, но дори и в най-изчистените пазари все още могат да се открият манипулирани автомобили, при това не малко. Всяка десета употребявана кола в Чехия, Словакия, Словения и Хърватия, проверена чрез carVertical, е с превъртян километраж.

Междувременно, процентът на манипулирани превозни средства в Полша и Унгария е достигнал 12 и 14 процента, съответно.

С 12.34% България се нарежда в „златната среда“, като пред нас е Швейцария, а зад нас – Полша.

Най-малко са колите с превъртени километражи в Белгия, следвани от Финландия и забележете – Сърбия.

Съпътстващи щети за европейската икономика
Най-големите източници на употребявани автомобили за пазара в Източна Европа са Германия, Франция, Белгия, Нидерландия и Италия. Трансграничните авто сделки са най-рискови, защото именно там се случват най-големите измами с пробега. Манипулирането на автомобили е сред така наречените невидими престъпления. Според някои научни доклади, то причинява проблеми в икономиката на стойност повече от 9 милиарда евро всяка година, при това само в Европа.

Проблемът е там, че властите не могат ефективно да проследяват измамници, които са манипулирали автомобили, а оттам и въпросът за законодателство, описващо наказанията за такова престъпление. И докато някои държави от Западна Европа са известни с раздаването на не малки глоби или дори лишаване от свобода на измамниците на пробега, в други, като нашата, това не се счита за престъпление.

Ако се вземат мерки препродажбата ще е по-трудна
Превозните средства с фалшив пробег не са просто по-трудни и по-скъпи за поддръжка, но в даден момент може да бъде изключително трудно да бъдат продадени на пазарна цена или дори по-евтино. Купувачите често плащат с 25% повече за екземпляри с некоректни показания на километража. А ако държави, като нашата достигнат до по-голяма прозрачност на пазара, продажбата такива автомобили ще стане по-трудна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви