ВСС решева на 12 април за Гешев
ВСС решева на 12 април за Гешев

На 12 април ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор. Днес магистратите от кадровия съдебен орган откриха процедурата.

17 души гласуваха „за“, никой не се обяви „против“. Нямаше и нито един „въздържал се“. Съветът прие като допустими за разглеждане по същество на 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и три – частично.

Едно от основанията беше отхвърлено като недопустимо, съобщи БНТ.

Заседанието не беше излъчвано онлайн заради хакерска атака, стана ясно по-рано днес.

На влизане на заседанието на ВСС главният прокурор обяви, че се надява „целта да не е само и единствено овладяване на прокуратурата, защото иначе се превръщаме в полицейска държава“.

Правосъдната министърка Надежда Йорданова, която поиска отстраняването му предсрочно, го отрече. „Не е вярно твърдението, че това е опит да се овладее прокуратурата. Запознах се с 28-те страници становище на главния прокурор. Нека видим какво ще реши колегията, не мога да спекулирам“, коментира Йорданова.

По-рано стана ясно, че главният прокурор е изпратил становище във Висшия съдебен съвет относно предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви