Народният представител Константин Бачийски се обяви срещу инвестиционното намерение да се изгради завод за зелен водород в Индустриална зона Равнец. Той разпространи позиция до медии, която публикуваме без редакторска намеса:

Община Бургас за втори път се пробва да унищожи летателните способности на летище „Равнец“

Предложението на кмета Димитър Николов за изграждане на фотоволтаичен парк и на инсталация за производство на водород в бившата военна авиобаза в Равнец ще сложи край на перспективата за създаване на индустриална зона, на свободна безмитна зона и на терминал за обслужване на „карго“ товари – коментира народният представител Константин Бачийски.

През 2019 год. той за пръв път предложи проект за трансформация на рухналото летище, чиято собственост беше прехвърлена на Община Бургас с решение на Министерския съвет от 26.01.2017 год. Едно от условията в договора за безвъзмездно прехвърляне беше да бъдат запазени летателните способности на пистите.

На тази основа планът на Бачийски беше обвързан с развитието на авиобазата в Равнец като летище за карго полети, свързващо трафика на товари от цял свят.

Освен че представи концепцията си пред участници в международни икономически форуми в Европа, в Близкия изток и в Азия, бургаският депутат започна работа със своя юридически и икономически екип за изготвянето на необходимата документация за лицензирането на летище Равнец. Получаването на такъв лиценз би увеличило шансовете на зоната да заеме място сред предпочитаните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа.

Същевременно концепцията на Бачийски за трансформацията на летище Равнец беше заложена като модел за развитие в икономическата програма на правителството на премиера Кирил Петков.

Назад във времето Община Бургас веднъж вече заяви намерение да премахне летателните способности на пистите. Тогава през лятото на 2019 год. Константин Бачийски организира подписка и само за два дни над 3000 бургазлии го подкрепиха и поискаха да бъдат съхранени пистите. Заради това общината оттегли първоначалната си идея.

Според депутата от „Продължаваме Промяната“ с входирания нов проект за изграждане на соларен парк и изменение на подробния устройствен план община Бургас практически за втори път ще направи опит да унищожи летателната функционалност на пистите.

Така се срива цялата идея за създаване на индустриална зона, с възможност за ползване от много компании, свободна безмитна зона и летище за карго товари в Равнец.

Депутатът припомня, че на площ от 300 дка в Индустриален логистичен парк Бургас по данни на общината са създадени около 800 работни места.

Според новия проект на общинска администрация в Равнец на площ от около 2000 дка ще бъдат създадени едва 45 работни места , заради които община Бургас и Общинския съвет ще блокират общо 3500 дка, ще унищожат летището и ще отнемат шансовете за икономически просперирет на града и областта.

Фотоволтаични паркове могат да бъдат разполагани навсякъде, дори върху земеделска земя, а големи самолети могат да кацат само и единствено върху летищна инфраструктура. Не съм против инвестицията, а съм против избора на мястото, където тя ще се осъществи. Този соларен парк и инсталацията за производство на водород могат да бъдат върху много други терени, но летището в Равнец може да бъде само на едно единствено място. Там, където е в момента – коментира Бачийски.

Като пример за място за изграждане на фотоволтаичния парк депутатът споменава бившия военен полигон до Банево. Теренът е в размер на около 1500 дка, които пустеят от години, без там държавата да е инвестирала десетки милиони левове, както в съоръжението в Равнец.

Колко пъти ще допускаме една и съща грешка, като не развиваме стратегическите си обекти и от това губи целият регион. Ще направя всичко възможно да съхраня летателните способности на пистите и да развия проекта по начина, който е печеливш за Бургас, за региона и страната, за да предлагаме възможности за много инвеститори, а не да обслужваме интересите само и единствено на един конкретен инвеститор – заяви Константин Бачийски.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Не следя действията на това момче, но това ми се вижда доста смислена позиция ! Още повече, че предлага и алтернативна площ за изграждането на фотоволтаичния парк !

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви