Аутопсията на извънземно - 100 % фейк
Аутопсията на извънземно - 100 % фейк

През 1938 г. Орсън Уелс, американски актьор и водещ на радио шоу, се оказва най-популярният човек в Америка. Той прави радиоадаптация на „Война на световете“ от Хърбърт Уелс. И превръща романа във фалшиви новини за марсианско нападение в Ню Джърси. Нацията е обзета от паника. Но дори и това не може да се сравни с влиянието на черно-белия филм, познат още като „ аутопсията на извънземно“. Той предизвика мощна серия от конспиративни теории.

Всеки НЛО-ентусиаст знае за инцидента в Розуел, Ню Мексико през юли 1947 г. Вече дълги години теорията за катастрофирал „летящ диск“ с извънземни, останал дълбоко засекретен от американското правителство, владее света. Властите в САЩ все още не са излезли с официални заключения, а материалите са строго секретни.

На 28 август 1995 г. в мрежата на телевизионните канали FOX е излъчена документална програма. Тя е наречена „Извънземна аутопсия: факт или измислица?“. Тя съдържа 17-минутен черно-бял видеоклип, в който правителствени патолози със защитни костюми правят дисекция на труп на извънземно същество, вероятно възстановено от катастрофата на летателния апарат в Розуел през 1947 г.

Милиони гледат записа, но веднага се появяват и съмнения за автентичността на кадрите, предоставени от продуцентите Рей Сантили и Гари Шуфийлд. Сантили твърди, че се е сдобил с тях през 1992 г. от пенсиониран американски военен оператор, но отказва да разкрие самоличността му. Малко по-късно излиза интервю с „оператора“ на видеото, чието име, лице и съществуване остават загадка. През 1996 г. се достига консенсус, че филмът най-вероятно е измама, а

малко над 10 години по-късно част от истината за аутопсията излиза наяве.

През 2006 г. британската мрежа Sky излъчва програма с водещ Иймън Холмс, която успява да надмине успеха на „Извънземна аутопсия: факт или измислица?“. В програмата е включено признание на Сантили, че лентата, продадена на FOX през 1995 г., е фалшива. Той твърди, че видял оригиналния филм веднъж, но кадрите били крайно повредени. Сантили и Шуфийлд пресъздали декора, наели актьори и заснели своя собствена версия. Разкрили също, че „операторът“ от интервюто преди повече от десетилетие всъщност бил бездомник, когото намерили на улицата.

Режисьорът на 17-минутното видео Спирос Меларис също разбива част от мистерията. Той твърди, че бизнесмен на име Рей Сантили се свързал с него в Кан и настоял Меларис да направи документален филм за аутопсията на извънземното. „Всичко, което ни трябваше беше месар, остаряло медицинско оборудване, ретро кадри, приятел, който работи в отдела за специални ефекти на хитовия телевизионен сериал ‚Доктор Кой”. И бюджет от 39 000 долара.“

Меларис също споделя, че в ролите на „правителствени патолози“ влезли негови приятели, а брат му помагал зад кулисите. Джон Хъмфрис, известен с работата си за „Доктор Кой“, пресъздал трупа на извънземното като зашил животински органи в тяло от латексова пяна, направено по отливка на собствения му 10-годишен син. Кадрите били заснети в лондонски апартамент.

Това не е първият път, в който режисьорът твърди, че видеото е фалшиво, но за първи път признава, че извънземната аутопсия е измама. „За мен беше просто шега, но научих урока си и изпитвам угризения на съвестта“, казва Меларис пред Metro. Той смята, че случаят с мистериозния черно-бял видеоклип е приключен, но истинските вярващи отхвърлят това.

Според НЛО-ентусиастите „правителството“ се е добрало до Меларис, който е поредният, опитал се да прикрие истината за случилото се в Розуел преди повече от 70 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви