Мигранти
Снимка Архив

Поредно напрежение между МВР и прокуратурата произлезе от акция срещу канал за трафиканти. По-рано днес МВР съобщи, че седем души, сред които служител към ведомството, са задържани при специализирана полицейска операция, проведена на 1 април на територията на София и в страната. В акцията за противодействие на незаконната миграция са участвали служители на ГДБОП, ГД „Гранична полиция“, отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР и ДАНС.

В официалната информация се посочва, че това е едно от 25-те досъдебните производство, за което главният секретар на МВР е сигнализирал ВСС, като разработката е от 2018 г. и по оперативна информация, от тогава до сега групата не е спирала престъпната си дейност. След няколко часа специализираната прокуратура представи своя версия за случилото се, като посочва и невярна информация в медиите.

Версията на МВР

Според информацията от МВР са проведени процесуално-следствени действия на 9 адреса, от които на два – по неотложност. Иззети са вещи и предмети, които имат отношение към документирането на престъпната дейност на групата. В столицата е задържана и група нелегални мигранти, а работата по случая продължава.

Това е едно от 25-те досъдебни производства, за което главният секретар на МВР е сигнализирал ВСС. БНТ припомня, че причината е неоправдано забавяне от страна на прокуратурата. Разработката е от 2018 г. и по оперативна информация, оттогава досега групата не е спирала престъпната си дейност, като по информация на БНТ е прекарала хиляди мигранти. Групата е ръководена от сирийски гражданин.

Има данни, че сириецът е радикализиран, не се изключва версията, че освен с трафик на мигранти се е занимавал с осигуряването на придвижването на терористи. Именно по този причина в разследването на групата е ангажирана и ДАНС.

Специализираната прокуратура не е действала заради теч на данни

По-късно специализираната прокуратура разпространи съобщение, в което се споменават публикации със сходно съдържание в „няколко електронни медии“. Според нея те представят неверни данни по повод извършените действия.

„Действията по разследването на 01.04.2022 г. са осъществени от следователи под ръководството и надзора на прокурори от Специализирана прокуратура (факт, който не се споменава в публикациите).

Служители на ДАНС, ГДБОП, ГД „Гранична полиция и „Вътрешна сигурност“ на МВР са участвали в разследващия екип за извършване на оперативно-издирвателни мероприятия. Досъдебното производство е образувано през 2018 г. от прокурор при Специализирана прокуратура по разработка на ДАНС“, коментират от прокуратурата.

Допълват, че на 1 април с прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Един от обвинените изтърпява ефективна присъда в Германия за друго престъпление, а за друг – сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявен за издирване.

„Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство. Служител на жандармерията е разпитан единствено като свидетел по делото, не му е повдигано и обвинение.

Във всички публикации се сочи, че въпросното разследване е едно от 25-те „забавени без уважителна причина“ от прокуратурата, за които главният секретар на МВР сигнализирал Инспектората на ВСС.

Веднага след това пряко се налага внушението, че вследствие на „забавянето“, през страната са прекарани хиляди мигранти, „което е можело да бъде избегнато с ареста им по-рано“.

Твърди се, заради това забавяне „лидерът на бандата – сириец, се е укрил и е обвинензадочно“. Услужливо се подминава фактът, че неутрализирането на престъпната група отдавна e било планирано, подготвено, но не и реализирано – поради изтичане на информация към заподозрените от силова структура, извън ДАНС.

И че вследствие на изтичането на тази информация, ръководителят на групата напуска страната“, коментират от прокуратурата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви