Цонев показва нова вратовръзка
Цонев показва нова вратовръзка

Днес в блиц контрола, заради неотложни ангажименти, няма да участват премиерът Кирил Петков и вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов и Калина Константинова. От опозицията възразиха срещу „осакатения“, според тях, блиц контрол. Йордан Цонев от ДПС предложи да няма блицконтрол, а следващия петък, защото, по думите му, това е „осакатен“ блиц контрол.

Блицконтролът се провежда задължително в присъствието на министър-председателя и на всички премиери, обърна внимание, депутатът. „Разбирам, че може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата – има право да празнува, но щяхме да го отпразнуваме заедно.

Днес си купих връзка „байдънка“. Не излъгах, че ми я е подарил“, каза още Йордан Цонев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов напомни, че от неговата парламентарна група още в началото на седмицата се внесли предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол и в сряда са получили уверението, че ще им отговори в рамките на блиц-контрола в петък.

Никола Минчев обясни, че към онзи момент не е било ясно, че премиерът ще отсъства.

„Какъв ще е този контрол на части? С цялото ми уважение към г-жа Нинова и г-н Караджов, но ние сме се подготвили за други хора. Ние имаме интерес да питаме премиерът Кирил Петков“, заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Според Биков, който обещаваше да вкара Бойко Борисов в затвора, Кирил Петков е искал да уплаши ГЕРБ с ареста на Борисов, но се е уплашил самият той.

Борислав Гуцанов от ПГ „БСП за България“ посочи, че за пръв път премиерът не присъства на блицконтрол, за разлика от предишния министър-председател от ГЕРБ Бойко Борисов, който рядко е идвал в парламента на контрол.

„Каква трагедия се разиграва, при положение, че

четири години никой не можеше да докара вашия премиер Бойко Борисов тук, за да отговаря на каквито и да е въпроси“,

каза Борислав Гуцанов.

Междувременно участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите (МФ), публикуваха в социалната мрежа снимки с премиера Кирил Петков, на които се вижда как той е спрял да поговори с тях. Според представители на СФСМВР срещата се е състояла тази сутрин.

Снимката предизвика втора гневна вълна сред опозицията в парламента, която отново настоя Кирил Петков да дойде в парламента.

От „Възраждане заявиха, че през търсачката на Google са видели как „Петков се разхожда безцелно по улиците на София“.

„Освен ако разходката му не е по някаква неотложност, молим да проверите дали все пак не е тръгнал към Народното събрание да отговори на въпросите ни“, обърнаха се от партията към председателстващия заседанието. „Ако е тръгнал към нас, ще го посрещнем“, отговори им Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента.

От ДПС също излязоха с подобен апел. „Има снимки на Петков от граждани. Свържете се с него, да не се крие като мишка в МС. Ако е мъж да дойде да отговаря тук, защото стига се е крил. Вчера чухме, че явно е прекалил с нещо“, апелира Хамид Хамид.

От опозицията поискаха 20-минутно прекъсване на блиц контрола, за да дойде премиера, което не се случи. След почивката опозицията продължи да настоява Кирил Петков да дойде в парламента, председателят на парламента Никола Минчев обаче каза, че се е свъзал с премиера, който вече не бил в София.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви