Протест
Протест на полицаи

Полицаи и надзиратели в затворите започнаха протест. До сградата на Министерството на финансите те разпънаха шатра.

Исканията им са за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 25% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Досега синдикатите настояваха за 20% увеличение на трудовите възнаграждение, но от 1 април процентите нарастват на 25.

Протестиращите обявиха, че първоначално лагерът ще се състои от една палатка, като при необходимост периодично ще бъдат добавяни други.

Участници в протеста на полицаите, които тази сутрин започнаха изграждането на палатки пред Министерството на финансите (МФ), публикуваха в социалната мрежа снимки с премиера Кирил Петков, на които се вижда как той е спрял да поговори с тях.

Според представители на СФСМВР срещата се е състояла тази сутрин. Това предизвика остра реакция от страна на опозицията, защото днес бе предвидено той да участва в блиц контрола в парламента, но не се яви.

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) напомнят, че продължават да са в състояние на протест, поради липса на напредък и реални действия за промяна и подобряване на политиката по доходите в МВР, реализирана от управляващата коалиция, както и отказа от подходяща индексация в Министерство на правосъдието.

Въпреки организираните досега протестни действия в национален и регионален мащаб, представителите на изпълнителната власт продължават да неглижират двете основни искания на СФСМВР и ССЗБ за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Въпреки декларираните намерения за стартиране на реформа в МВР, която да е консултирана с представителите на работещите в МВР и българските граждани, към момента не са предприети конкретни действия в тази посока.

Въпреки че Република България е страна членка на ЕС, формалността, демонстрираното неуважение към социалните партньори и липсата на резултати, продължават да са основни принципи на работа в МВР и МП, които по никакъв начин не отговарят на основните европейски принципи и ценности.

Въпреки приетите спешни мерки, описани в Приложение 10 от Коалиционното споразумение, тя продължават да не се реализират.

Източник: Vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви