Горивна помпа - митове и реалности
Горивна помпа - митове и реалности

Електрическата горивна помпа е много надежден компонент на съвременния автомобил. Въпреки това, подлагането ѝ на натоварвания и фактът, че нейните компоненти постоянно са потопени в бензин, пораждат най-различни митове. Доколко има истина в тях? И какви са опасностите от това автомобила да се кара със светната лампа, сигнализираща за малко гориво в резервоара. Това разкриват експерти в този текст.

Октаново число

Твърди се, че горивна помпа, която постоянно работи с нискооктанов бензин, ще издържи по-дълго, отколкото с високо октаново число,

защото има по-висока плътност.
Това не е истина. Плътността на всички бензини, независимо от тяхното октаново число (OC), е 725,0–780,0 kg/m³ при 15°C. Почти всички производители на автомобили позволяват използването на бензини с различни OC и няма обективни данни за връзката между OC и живота на горивната помпа.

Студ и горещини
Твърди се, че бензиновата помпа теоретично не може да замръзне, тъй като бензинът остава течен при всяка реална температура. За съжаление, понякога може! Бензинът, разбира се, не замръзва, но водата се натрупва във всеки резервоар за гориво, макар и в малки количества. През лятото няма да има особена вреда от него, но в лют студ не е точно така. А причината е, че модулът на горивната помпа е разположен в долната част на резервоара, за да може ежекторът да засмуква гориво до последната капка.
Ако нивото на натрупаната вода покрие ежектора и ако тази вода замръзне, подаването на гориво ще спре. Критичната дебелина на ледената кора е 8 мм, което не е малко. За да може обаче замръзналата в резервоара вода да деактивира горивната помпа, тя трябва да бъде поне един литър!

Минало и настояще

Често се твърди, че старите системи за подаване на горивото са били с по-добра конструкция от съвременните и съответно това ги прави по-здрави.

Това обаче не е точно така. Първоначално горивната помпа е разположена близо до резервоара, зад нея е поставен филтър, а след това пречистеният бензин се подава под налягане към двигателя.
Недостатъкът на тази схема са незащитените от корозия контакти на захранването, както и проблеми със „сухото засмукване“. Ако например горивото е свършило почти напълно и колата все още е изложена на жегата, тогава стартирането ще бъде трудно, тъй като самозасмукването на вихровите помпи е много слабо.
По-късно горивната помпа е поставена в резервоара, а бензиновият филтър се намира отвън, като това, може би, е и най-доброто решение. В най-модерните системи и горивната помпа, и филтърът са разположени в един модул вътре в резервоара с цел намаляване на разходите.

Такава схема е неудобна за подмяна на филтъра, особено ако няма специален люк над резервоара.

Ниско ниво на гориво
Твърди се, че когато индикаторът за ниско ниво на горивото светне, горивната помпа започва да се износва бързо, улавяйки въздух вместо бензин. Това не е истина. В ситуация, когато бензинът е напълно свършил, двигателят ще спре, а електронният блок за управление почти веднага ще изключи захранването на помпата.
Експерименти показват, че електрическата горивна помпа работата на „сухо“ напълно спокойно, като дори не прегрява, а консумацията на ток изобщо не се увеличава. Тоест, помпата не се страхува да работи и не се уврежда, когато бензинът бъде изчерпан.

Опасност от прегряване
Много шофьори са на мнение, че горивото охлажда и смазва помпата и ако нивото му в резервоара е твърде ниско, това може да доведе до прегряване, износване и евентуални повреди по горивната помпа. Твърди се, че това е особено актуално през лятото.

Това не е истина. Смазочването на бензина е незначително.

Ако говорим за ресурса, тогава влиянието на бензина е, че той играе ролята не на лубрикант, а на охладител. Както вече стана ясно, горивната помпа не се нагрява дори на празен ход. Добавянето на 20 литра в резервоара няма да повлияе по никакъв начин.

Опасност от пожар
Твърди, че всяка искра от четката на бензиновата помпа може да доведе до пожар и експлозия. Ако беше така, всички автомобили с впръскване на гориво на Земята щяха да изгорят отдавна. Не бива да се бъркат искрите в запалителната система с възможните искри на четката.
За да се запали, горивната смес трябва да е стехиометрична или близка до нея, а в модула на горивната помпа концентрацията на бензиновите пари е непропорционално по-висока от необходимата за запалване. Никоя горивна помпа, дори и стара, не може да я запали.

По-мощната помпа е опасна
Сред митове, разпространявани от шофьорите е и този, че сменяте помпата, не можете да инсталирате по-мощна, тъй като прекомерното налягане ще я повреди.
Това са празни приказки. Налягането, създавано от електрическата горивна помпа, е по-високо от това, което наистина е необходимо – технологичният марж е необходим за стабилна работа дори при максималните условия на шофиране на автомобила. Така че прекомерно високото налягане не може да повреди нищо, тъй като в горивния модул е инсталиран регулатор на налягането (той също е байпасен клапан). Помпата работи нормално и излишното гориво се връща обратно в резервоара.

Захар в помпата
Казват, че ако в резервоара попадне захар, това може да доведе до повреда на горивната система. Смята се, че подобно действия на някой недоброжелател може да запуши горивния филтър или, по-лошо, инжекторите. Съответно, това ще доведе до скъп ремонт.
На теория обаче всичко това е невъзможно, като причината е една – захарта изобщо не се разтваря в бензина и съответно не може да нанесе подобни поражения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви