„Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме от преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. Много държави вече го направиха“.

Това каза на брифинг здравният министър проф. Асена Сербезова във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка у нас.

„След близо две години от 1 април тази година България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии“, уточни Сербезова.

Тя цитира социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което 70% от българите са „за“ по-леки мерки.

Какво отпада от 1 април?

  • Задължителното носене на защитна маска за лице на обществени места;
  • Спазването на физическа дистанция;
  • Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
  • Ограниченията при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
  • Забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги;
  • Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при Възможност на не повече от 50% от персонала.

Какво остава за срок до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка?

  • Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;
  • Продължаване действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Кои мерки са силно препоръчителни?

„България е сред четирите страни в Европа с най-ниска заболеваемост в момента. Връщането към нормалното е нещо, което всички желаем, но въпросът е да го направим така, че да няма рискове. Трябва да оставим някои от най-елементарните и лесно изпълними мерки“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Сред тях – спазването на физическа дистанция, силно препоръчителното носене на маски при някои ситуации, както и личната хигиена.

Доц. Кунчев бе категоричен, че спазваното разстояние от 1,5 метра осигурява петкратно разпространение на зараза.

„Няма никакво съмнение в ефективността на защитните маски. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните и здравни заведения, при възрастни хора и такива с хронични заболявания, както и за помещение с недобра вентилация. Използването на дезинфектанти също остава силно препоръчително“, каза още Кунчев.

Ваксинирането остава така, както досега. Ако се наложи, могат да бъдат сформирани и мобилни екипи. Продължава и кампанията по популяризиране на ползите от ваксинация.

От 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният контрол продължава по отношение на изискването за сертификат за ваксинация и преболедуване. Отпада също изискването за трите цвята на зоните на държавите.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви