Джънг И - Ужасът на Южен Китай
Джънг И - Ужасът на Южен Китай

Културата е изпълнена от мъжки образи от Дългия Джон Силвър и Черната брада до Джак Спароу. Но в реалния живот не една и две дами са избирали този път на насилие и несметни богатства. Западната история познава антигероини, всявали страх у враговете си като Грейс О’Мали, Ан Бони и Мери Рийд. Но Изтокът познава едно име, което и до днес вдъхва не само респект, а и се приема за най-великата жена-пират в цялата световна история.

Известна е като „Ужасът на Южен Китай” – Мадам Джънг И.

Тази, която по-късно ще бъде наречена „Ужасът на Южен Китай“, се ражда през 1775 г. в провинция Гуандун, по време на управлението на император Цянлун от последната китайска династия – Цин. Рожденото й име е Чинг Ши, но в историята тя остава известна като Мадам Джънг И, по името на известния си съпруг – един от най-известните пирати по онова време.

Преди двамата да се срещнат, Джънг И е предводител на голяма пиратска конфедерация. Само в рамките на 2 години, той успява да консолидира около себе си 600 кораба и предвожда около 40 000 моряци, разделени на 6 дивизии, всяка от които носи собствен цвят, управлявана е от отделен командир и действа в строго определен периметър в Южнокитайско море. Тази, която е предвождана лично от него, се нарича „Флотата на червеното знаме“.

След успешни сражения, обикновено хората на Джънг И, както и самият той търсели удоволствия в Кантон. Именно там той среща 26 годишната Чинг Ши в един плаващ публичен дом. По това време тя е известна в тези среди. И не само с външния си вид, а и с това, че е изключително интелигентна, търгува с поверителна информация. И не на последно място – има страхотен бизнес нюх. Джънг И е покорен от нейната красота и бърз ум и я взима за своя съпруга. Двамата се женят през 1801 г. Но едва след като той предварително се съгласява на нейните условия – да получи половината контрол и дял от неговия пиратски бизнес.

От сведенията, оставени от съвременниците става ясно, че двамата имат силна химия помежду си и се превръщат в страхотен екип. За Китай не е странно да има жени на борда на корабите и има немалък брой дами-пирати, които или са избрали този начин на живот. Или са омъжени за някои от екипажа и живеят на кораба заедно с него.

За разлика от повечето жени-пирати на Запад, те не се дегизират като мъже, а живеят открито.

За жените това не е само бягство от живот в крайна бедност и мизерия, но и социален протест.

Двамата нямат деца, но по време на едно нападение те отвличат и впоследствие „осиновяват“ едно петнайсетгодишно момче – Чанг Пао. Взаимоотношенията в семейството се развиват малко пикантно от съвременна гледна точка. Чанг Пао реално е не само осиновен син, но и любовник на Джънг И. Интимната връзка между по-млад и по-възрастен пират не е рядкост по онова време. На 16 ноември 1807 г. обаче Джънг И умира по време на буря и остава въпроса за това кой ще го наследи.

Именно тогава изгрява звездата на Мадам Джънг И, която заема мястото на починалия командир. За да предотврати бъдещи претенции около унаследяването, тя сключва съюз с доведения си син. Много скоро двамата започват и интимна връзка и застават заедно начело на „Флотата на червеното знаме“. Респектът към тях е бил голям, след като няма бунтове около прехвърлянето на властта.

Много скоро флотата им се увеличава на 800 кораба и близо 70 000 души екипаж. Мадам Джънг И продължава с доходоносния пиратски бизнес и със залавянето на европейски пленници. Някои от тях не биват откупвани много бързо и затова са държани в плен в продължение на месеци. Един от въпросните европейци – Ричард Гласпул бил офицер и специалист – артилерист. Той става фаворит на Мадам Джънг И, която използва уменията му в битки. Именно на него се дължат някои сведения от първа ръка за живота на пиратите от „Флотата на червеното знаме“.

За да може да поддържа дисциплината при такъв огромен екипаж, Мадам Джънг И създава много строги закони, които се прилагат при различни провинения. Почти всяко престъпление, завършва с наказания – обезглавяване и хвърляне на тялото зад борда.

Подобни провинения са: присвояване на плячка, преди тя да е разпределена; изнасилване, без да е дадено разрешение от капитана; ако се ограби село, което е платило своят дан, за да не бъде нападнато и много други.

В случай, че някой от екипажа дезертира или иска да напусне групата – му се отрязват ушите.

Ако при взимане на плячка, дадена жена доброволно се отдаде на някой от пиратите, той бива обезглавен, а на нея се прикачват тежести на краката и е пускана в морето. И не на последно място – ако един пират реши да си вземе за съпруга някоя от заловените жени, то той й се врича във вярност за цял живот.

Постепенно Мадам Джънг И започва да установява контрол над селищата по крайбрежието на Южен Китай. Тя дори ги облага с налози и данъци. През 1808 г. китайският император се вижда принуден да изпрати експедиция срещу „Флотата на червеното знаме“, която много бързо е победена. Мадам Джънг И изпраща своето послание на владетеля като пленява всички кораби и оставя екипажът да се върне на лодки.

През 1809 г. при една от битките между имперските сили и тези на Мадам Джънг И, командващият китайския флот се самоубива. Има записани случаи, в които пиратите пленяват цели села или ги подпалват, като екзекутират мъжете, а жените и децата продават в робство. Според сведенията в този близо двугодишен конфликт между силите на императора и тези на Мадам Джънг И загиват близо 10 000 цивилни.

В този двубой скоро се намесват и европейските сили, чиито интереси също са засегнати. Войната между португалските сили, разположени в Макао и „Флотата на червеното знаме“ носи поетичното име „Битката на тигровата паст“. Хората на Мадам Джънг И успяват да пленят два португалски кораба. Силите им обаче са изтощени вследствие на непрестанните битки. Скоро португалците започват да вземат превес в конфликта и все по-често нанасят поражения на пиратите, но вторите не се предават.

Те пленяват един португалски кораб и екзекутират целия му екипаж. Тогава в конфликта на страната на португалците се включват и английските морски сили.

През януари 1810 г. флотът на Мадам Джънг И е победен и приклещен от португалците. Лично капитанът Мигел Хосе де Ариага Брум да Силвейра се качва на пленения кораб и иска капитулацията на пиратите, които трябва да коленичат пред китайския император.

Взимайки предвид изтощението на флотата си, Мадам Джънг И склонява да се предаде, което прави по един неподправен начин.

На 18 април, тя пристига на пристанището в Кантон със своите 260 джонки. Мадам Джънг И не просто иска помилване, а сключва сделка с императора. Пиратите могат да запазят плячката си, в замяна се отказват от корабите и оръжията си. Част от пиратите не са съгласни и продължават с незаконната си дейност, други стават част от екипажа на Имперския китайски флот.

Самата Мадам Джънг И най-накрая се омъжва за Чанг Пао и двамата скоро се сдобиват и със син. Чанг Пао продължава да е капитан на 20 джонки, извършвайки различни поръчки, а Мадам Джънг И развива хазартен бизнес, който е прикритие на нейна голяма схема за контрабанда в Кантон. Тя надживява съпруга си с близо 20 години и издъхва през 1844 г., когато е на 69 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви