В Обединеното кралство се разпространява рядка болест, предавана по полов път, наречена донованоза. В началото се проявява безболезнено, но ако не се лекува, може да причини големи и кървящи язви, които увреждат тъканите на гениталиите. Причинителят на това инфекциозно заболяване е бактерията Calymmatobacterium granulomatis. Донованозата се предава чрез полов акт и може да се прояви и при двата пола.

„Първо се появяват мехури в областта на гениталиите и ануса, които постепенно прерастват в по-големи образувания и могат да се превърнат в язви и да кървят. Болестта засяга повече мъжете“, казва Шри Дат, гинеколог в Лондонската болница, за The Sun, отбелязвайки, че първите симптоми могат да се появят в рамките на месец.
Според експерти, сексуалната защита може да намали риска от инфекция.

Въпреки това тежките случаи могат да доведат до белези и увреждане на гениталните тъкани, обезцветяване и дори нелечимо подуване. Ако инфекцията не се лекува в ранен стадий, се появяват гнойни отоци, а накрая заболяването разрушава тъканта. В случай на инфекция, човешкият организъм не изгражда имунитет срещу причинителя на заболяването, което означава, че няма защита срещу евентуална нова инфекция.

При мъжете най-често се засяга препуциумът, а при жените срамните устни. Това рядко заболяване се лекува с антибиотици или сулфонамиди.

Въпреки, че донованозата е често срещана на места, като Индия, Нова Гвинея и Южна Африка, има по-скорошни случаи в Обединеното кралство. Повечето от тях са докладвани от британски лаборатории в Лондон.

Както при всички други болести, предавани по полов път, най-добрата защита е използването на презерватив. В тропическите страни това е ендемично заболяване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви