Макрон: Не бих си позволил оскърбления към Путин
Макрон: Не бих си позволил оскърбления към Путин

Френският президент Еманюел Макрон каза, че не би си позволил оскърбления по адрес на руския лидер Владимир Путин. Особено такива, каквито отправи американския президент Джо Байдън, наричайки руския президент „касапин“, предаде Франс прес.

Макрон добави, че „никога не би използвал“ подобни думи. Френският президент призова също за въздържане „от думи и действия, които могат да доведат до ескалация“ на конфликта в Украйна.

„Ние искаме да прекратим войната, която Русия започна в Украйна, без да е била провокирана. Това е целта. И ако искаме да направим това,

не трябва да предизвикваме ескалация нито с думи, нито с действия“, заяви Макрон пред France 3.

„Не трябва, ние, европейците, да се поддаваме на ескалацията. Не трябва ние, европейците, да забравим географията си и нашата история. Ние не сме във война с руския народ“, каза Макрон, като подчерта, че Европа вече не се намира в контекста на „студената война“ между Москва и Вашингтон.

Френският лидер отбеляза, че „утре или вдругиден планира да разговаря с руския президент“. В хода на разговора, както се очаква, ще бъде засегнат въпросът за евакуацията на жителите на Мариупол, която по думите на Макрон, „трябва да бъде извършена колкото се може по скоро“.

Ден по-рано в своя пламенна реч във Варшава Байдън нарече Путин „касапин“, „военнопрестъпник“ и „диктатор-убиец“. Думите му не бяха приети добре и в Русия.

Видният руски сенатор Константин Косачев, който е начело на парламентарната комисия по външни работи в горната камара на парламента, заяви, че Байдън „стряскащо редовно“ прави изявления, по-лоши от престъпления. По негови думи в миналото думата на президента на САЩ е имала тежест, но това вече не е така.

В края на своя пламенна реч във Варшава вчера Байдън каза за Путин: „За Бога, този човек не може да остане на власт“. Коментарът беше интерпретиран като драматична промяна във външната политика на САЩ, като изглеждаше, че Байдън заявява, че е необходима смяна на режима в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бързо отвърна като каза: „Не Байдън решава това. Президентът на Русия се избира от руснаци“.

Докато думите на Байдън се разпространяваха по света, Белият дом се опита да обясни, че забележките на президента не са били директен призив за свалянето от власт на Путин. „Това, което президентът имаше предвид е, че на Путин не може да бъде позволявано да упражнява власт над съседите си или в региона“, каза служител. „Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяна на режима“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви