Г-7 няма да плаща в рубли
Г-7 няма да плаща в рубли

Страните от Г-7 отхвърлят искането на Русия доставките на руски енергийни суровини да бъдат плащани в рубли. Това заяви днес германският министър на икономиката Реберт Хабек, цитиран от световните агенции.

„Министрите на страните от Г-7 са напълно единодушни, че това би било едностранно и явно нарушение на договорите“. Това каза Хабек днес пред медии.

Той говори след онлайн заседание на енергийните министри на Г-7 и според думите му „плащане в рубли е неприемливо. И ние ще призовем засегнатите компании да не изпълняват искането (на руския президент Владимир Путин)“.

На 23 март Владимир Путин обяви, че Москва ще приема плащания за синьо гориво единствено в рубли. Той аргументира мярката с решението на западните държави да замразят валутните резерви на Русия.

Запитан по-рано днес дали Русия може да свие или спре газовите доставки за европейските клиенти, ако те отхвърлят искането за плащане на руския газ в рубли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „очевидно няма да доставяме газ безплатно“.

Междувременно Москва работи по методи, които да й дадат възможност да получава плащанията в рубли. И ще предприеме необходимите действия, ако европейските страни откажат да правят това, обяви по-рано днес Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руската централна банка, правителството и „Газпром“, който извършва около 40 процента от вноса на синьо гориво в Европа, трябва да представят предложенията си на Путин до 31 март.

На срещата на европейските лидери в края на миналата седмица не се стигна до единна позиция по руското искане.

Отказът да се плаща за руски газ в рубли ще доведе до „прекратяване на доставките“, заяви за РИА Новости заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Съвета на Руската федерация Иван Абрамов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви