Ангел Кунчев
Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза пред БТА, че предложението му за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка да бъде удължен до 15 май не е прието от правителството.

В зависимост обаче от разпространението на Covid-19, е възможно част от противоепидемичните мерки да бъдат въведени отново,

ако това се наложи, допълни той. „Ние сме направили анализ и сме подали някои промени – и в закони, и в наредби, които трябва спешно да се направят.

Имаме уверението на парламента, че ще ги разгледа максимално бързо, тъй като по никакъв начин не трябва да се пречи на противоепидемичната дейност“, обясни доц. Кунчев.

Припомняме, че по-рано днес той каза пред Нова телевизия, че предлага извънредната епидемична обстановка да се удължи до 15 май. Кунчев каза още, че има риск от ранното отпадане на противоепидемичните мерки.

Ето обаче какво се казва в съобщение на правителствената информационна служба от този следобед:

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец.

Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04.

Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви