Унгария няма да праща оръжия за Украйна
Унгария няма да праща оръжия за Украйна

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отхвърли емоционалната молба на украинския президент Володимир Зеленски за снабдяване на Украйна с оръжия. Както и подкрепа на санкциите срещу руския енергиен сектор, предаде Асошиейтед прес.

Във видео, разпространено днес в социалните мрежи, Орбан казва, че исканията на Зеленски „противоречат на интересите на Унгария“. И обяснява, че налагането на санкции на руския енергиен сектор ще доведе до „забавяне на унгарската икономика. А след това – и до бързото й спиране.“

Унгарската реакция е в отговор на вчерашната реч на Зеленски пред европейските лидери, в която украинският лидер в един момент се обърна директно към Орбан. Тъй като той е смятан за най-близкия приятел на Владимир Путин в Европейския съюз. „Чуй ме, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?“, попита Зеленски и продължи: „Трябва да вземеш решение на коя страна си.“

Унгария е единствената страна от ЕС, граничеща с Украйна, която не пожела да снабдява Киев с оръжия и отказа през територията ѝ да се транспортира оръжие за Украйна.

Орбан каза също, че 85 процента от газа и повече от 60 процента от нефта идват в Унгария от Русия и че блокирането на руския енергиен износ ще принуди унгарските граждани да „плащат за войната“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви