На 73-годишна възраст приключи земния си път Димитър Костадинов – поет, писател, критик, университетски преподавател, почетен гражданин на Бургас.

По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования на неговото семейство, на приятелите, колегите и учениците му.

Димитър Костадинов е роден на 11 септември 1948 г. в с. Белила, Средецка (Грудовска) община, Бургаска област. Завършва Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работил е като учител, заместник-директор и директор в различни бургаски училища.

Над 40 години Димитър Костадинов е член на Литературен клуб „Христо Ботев“ към ДНА – Бургас. Участва в многобройни изяви на клуба – и в рецитали, и в паметни чествания, и в отпразнуване на бележити годишнини, и в издаването на литературни сборници, антологии и др. През 1983 г. получава лична поименна паметна награда от министъра на НО.

Самороден изпълнител на български народни песни.

Със специфичното си поетическо и литературоведско творчество, с учителската си и ръководна дейност в училищата, с университетската си преподавателска дейност и с доброволната си обществена работа той активно съдейства за културното и обществено развитие на Бургас, на Бургаска област и на България.

Над 10 години е бил председател на Управителния съвет на читалище „Фар“ – Бургас, над 15 години е председател на Литературно-творческия клуб към Дома на учителя в Бургас.

Над 25 години работи в Учителски институт „Христо Ботев“ – Бургас, а после е преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Над 30 години ръководи Литературно-творчески клуб „Христо Ботев“, в който участват студенти. Бивши членове на клуба са автори на художествени и научни книги.

Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на учените в България. От 2011 г. е включен в международното Движение „Световни поети“ (Poetas del Mundo). Тук можете да се запознаете с част от неговото творчество: https://belbelila.com/.

Поклонението ще се състои на 26 март (събота), от 14.00 ч., в Ритуалната зала на Гробищен парк – Бургас.

Екипът на Burgasnews изказва съболезнования към близките на Димитър Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви