Демострация в София в подкрепа на Украйна
Демострация в София в подкрепа на Украйна

Граждани се събраха на мирна демонстрация в центъра на София, за да изразят подкрепата си за Украйна един месец след началото на военни конфликт там, започнал на 24 февруари. Те носеха украински знамена и плакати с надписи „Не на войната“.

Хората изпълниха площад „Независимост“ в столицата, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. В мирната демонстрация се включиха и депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Тя бе под наслов „Заедно за Украйна“ и бе организирана изцяло в социалната мрежа Фейсбук.

На един от плакатите, носен от демонстрантите, имаше призив руският държавен глава да бъде изправен пред военен трибунал. Протестиращ срещу руската агресия пък запали националния флаг на Руската Федерация.

„Събрали сме се в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия и агресията на Владимир Путин. Някои казват, че руският народ не е Путин, но кой народ го избра? Аз съм бил в Украйна на хуманитарна мисия, както и на мисии с друга насоченост и нямам подходящи думи, с които да мога да определя тази агресия“, каза за БТА Иван Белишки, авариен спасител от Панагюрище. „Протестираме и срещу воденето на неконвенционален метод на война, използването на касетъчни боеприпаси и други забранени боеприпаси“, посочи още той.

Организаторите призовават хората да подкрепят не само Украйна, но и евроатлантическата ориентация на България. Хората настояват и страната ни да заеме по-твърда позиция в подкрепа на Украйна. Искат и руският посланик в България Елеонора Митрофанова да напусне поста си.

От площад „Независимост“ демонстрантите стигнаха до „Орлов мост“.

С минута мълчание бе почетена и паметта на загиналите украинци, които защитават държавата си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви