Бустерна доза ще прилагат и за деца от 12 до 17 години
Бустерна доза ще прилагат и за деца от 12 до 17 години

Бустерна доза срещу COVID-19 може да се приложи на деца от 12 до 17 години, включително, шест месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината „Comirnaty“ (на производителя „Пфайзер“). В тази възрастова група за първична имунизация, одобрени в Европейския съюз, са двете и РНК ваксини – „Comirnaty“ и „Spikevax“ (на производителя „Модерна“).

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. Бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита, независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и др. Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (пост-COVID състояния).

При децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу COVID-19 и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст.

Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви