Ангелите и какво /не/ знаем за тях
Ангелите и какво /не/ знаем за тях

Ако сте атеист или скептик, тази статия не е за вас. Ако обаче вярвате в съществуването на ангелите, вероятно ще ви е интересно да прочетете някои любопитни неща за тях.

Ангелите съществуват
Това твърдят множество библейски текстове, в това вярват и окултистите. Има хиляди сведения за това, че хора са си взаимодействали с ангели по един или друг начин. Че в даден сюблимен момент са усетили ангелска закрила, а някои дори твърдят, че са ги виждали.

Всеки си има ангел хранител
Ангелите пазители са реални. Според Библията Бог заповядва на много свои служители да се грижат за нас и да ни пазят. По думите на католическия философ Питър Крифт (и не само) всеки човек си има свой ангел хранител. А в библейските книги се казва:

„Защото ще заповяда на ангелите Си за тебе да те пазят във всичките ти пътища. На ръце ще те вдигат, да не би да удариш о камък крака си.“

И още: „Ето, изпращам ангел пред тебе да те пази по пътя и да те заведе на мястото, което съм ти приготвил.“

Ангелите хранители могат да се намесят в живота ни, за да ни спасят в критични ситуации. Разказите за такива случки са многобройни и идват от всички краища на света.

Ангелите нямат форма

Те са чиста божествена енергия и нямат строго определена форма. Въпреки това са способни да заемат желания от тях вид, за да могат по-лесно да бъдат възприети от хората – това обикновено е човешка фигура с или без крила и ореол.

Ангелите са духове
Както в Библията, така и в езотеричните вярвания, ангелите са описвани като мощни духове, изпратени на Земята от Бог, за да служат на хората.

„Не са ли всички те служещи духове, изпратени да служат в името на онези, които трябва да наследят спасението?“ (Евр. 1:14).

Те не притежават тела от плът и кръв, но когато искат могат да влязат в човешка или друга форма, както споменахме и по-горе.

Ангелите са безсмъртни
Ангелите са божествени същества, които са безсмъртни и живеят вечно на небето и земята. Те не могат да умрат. Въпреки божествената си природа обаче, ангелите са създадени от Бог, а не са изначално несътворени, какъвто е самият той.

Ангелите не се женят
Една от разликите между ангелите и хората е именно тази – ангелите не се женят и не създават романтични взаимоотношения помежду си. Нещо повече – твърди се, че ангелите са безполови същества и са далеч от плътските копнежи и удоволствия.

Не бива да се кланяме пред тях
Това гласят библейските канони. Макар че сме им задължени за това, че ни напътстват и помагат, не бива да се кланяме пред ангелите. Както пише в Библията – само Бог е достоен за преклонение.

Защо имената им завършват на –ИЛ

В зависимост от превода наставката е –Ил или –ЕЛ. Михаил, Гавраил, Рафаил, Уриел и така нататък, имената на ангелите завършват все с тази наставка, но какво означава тя? Наставката –ИЛ или -ЕЛ обозначава думата елохим. На иврит тя означава Бог. В случая тя показва божествената природа на ангелите и тяхната принадлежност към Бог.

Добрите мисли изпращат ангели
В окултното течение Кабала се казва, че всеки път, когато изпратим добра мисъл към някого, ние му пращаме ангел. Добрите мисли и думи към близките ни им изпращат частица от тази божествена енергия, която да ги защитава и да се грижи за тях.

Ангелите се срещат и в Корана
Ангелите са небесни същества, които не се срещат само в християнството. Източните религии, както и Корана, също говорят за тях. Според ислямските вярвания ангелите са създадени от стихиите, но целта на сътворението им е същата като в християнството – да служат на хората.

Падналите ангели
Първият паднал ангел е Луцифер. Той е един от високопоставените ангели на небето, близък до Бога. Но тъй като искал самият той да бъде бог и се разбунтувал срещу него, става първият прогонен от небето ангел. Другите паднали ангели са застаналите на страната на Луцифер небесни същества. Неговата армия срещу Бога. Идеята за падналите ангели не се среща в Библията, за тях черпим информация от Книгата на Енох. Той е библейска фигура, за която се казва, че живял 65 години, след което Бог го прибрал на небето, без да умира.

Архангел Михаил
Според религиозните книги Архангел Михаил е най-отявленият противник на Луцифер. Двамата са в непрестанна битка, като Михаил защитава Бога и божието творение и е предводител на божиите войски. От своя страна Сатаната се превръща в изкусител и съблазнител, тласкащ земните същества към грехопадение и опитващ се да „убие и унищожи“ всички хора (Йоан 10:10).

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви